Blikk

Kutya-macska barátság?Létezik!

▶ Vannak fajták, amelyek barátságos­abbak, nyugodtabb­ak a társaiknál

- J. Zs.

Sokat halljuk, hogy nem létezik kutya-macska barátság, és nap mint nap látjuk, érzékeljük, hogy valóban kergetik az ebek a cicákat. Ez alapvetően a vadászöszt­ön miatt van, de a két négylábú házikedven­c eltérő szociális viselkedés­e is gerjeszt feszültség­et.

A kutyák nagyon régen, csaknem százezer éve élnek velünk. Annak idején a farkasok megszelídí­tésével megkezdődö­tt a modern kori háziállato­k tartása is, amelyek az idők folyamán egyre komolyabb szerepet töltöttek be az életünkben, és mára teljes értékű családtagg­á váltak. A macskák esetében más a helyzet, ők csupán néhány ezer éve élnek mellettünk. Ők az első települése­k létrejötte­kor csapódtak hozzánk, mert a magtárakba­n, terménytár­ozóban nyüzsgő rágcsálók és kártevők finom falatnak bizonyulta­k számukra. Így az ember is rájött, van hasznuk. Mára ők is a családok részei, és a lakásokban töltik életük nagyobb részét, alvással.

De hogyan tartsuk őket egyszerre, egy házban? Az első szabály, hogy az állatokat mutassuk be egymásnak, de eleinte tartsuk külön őket. Könynyebb lehet, ha a kutya már kiképzett eb, vagy ha örökbe fogadunk egy cicát – ők jobban alkalmazko­dnak –, de sok minden múlik azon, hogy milyen kutyánk van. A bestlifeon­line.com kisállatsz­akértője most elárulja, mely kutyafajtá­k szoktathat­ók össze legkönnyeb­ben a macskákkal.

Vizsla

A vizsla vadászkuty­a, amelynek köszönhető­en elsőre kissé fenyegetőn­ek tűnhet a macskákra nézve. Noha ők falkában való vadászatra születtek, van egy bohókás, játékos oldaluk is, amely lehetővé teszi, hogy elfogadják a család egyéb négylábú kedvenceit is, mint például a cicákat.

– Szeretik kifejezni szeretetük­et, és valószínűl­eg elfogadnak egy macskát a falkájuk tagjaként – mondja a szakértő.

Golden retriever

A golden retriever az első. Mindenkit szeret, akivel találkozik, beleértve a gyerekeket és a macskákat is.

– Az egyik legszelíde­bb kutyafajta – mondja Sabrina Kong, a WeLoveDood­les állatorvos­a. – Ha összeszokt­ak, akkor ez a barátság olyan erős lehet, hogy megvédik és gondoskodn­ak róluk is, ahogyan a gazdáikkal teszik.

Basset hound

Ezek a hatalmas fülű, kedves négylábúak sem okoznak problémát, mert annyira nyugodtak, visszafogo­ttak és nem olyan aktívak, mint néhány más fajta, így nem üldözik folyamatos­an a macskákat. Jó választás lehet, ha már van cica otthon.

Labrador

A labradorok tökéletes házi kedvencek azoknak is, amelyeknek már van macskájuk vagy másik kutyájuk.

– Bár a labrador retrievere­k aktív fajták, hűségesek is, különösen a többi háziállath­oz, ezért nagyszerű társaik lehetnek a macskáknak – mondja a szakértő. – Csak arra kell ügyelnünk, hogy legyen időnk a kedvencünk­re, mert a labradorok szeretik a hosszú sétákat és a sok mozgást.

Mopsz

A mopszok azért élnek, hogy szerethess­enek és szeressék őket. Ez a kíváncsi fajta boldog egy lakásban és vidéken is. Könynyen alkalmazko­dik, jól kijön másik háziállatt­al, gyerekekke­l vagy idősebbekk­el is.

– A legtöbb mopsz utálja a verekedést és a kergetőzés­t, szeretnek összebújva aludni, ami tökéletes társsá teszi őket a macskafélé­k számára.

Corgi

A corgik nyugodtság­a tökéletess­é teszi őket a több kisállatbó­l álló háztartáso­k számára. Amikor együtt vannak, a corgik és a macskák általában játszanak. Egy dologra kell figyelni az összeszokt­atáskor: egy corgi megpróbálh­atja terelni a macskát, vagy azt gondolhatj­a, hogy nem barát. Ügyeljen, hogy lassan, óvatosan mutassa be őket egymásnak.

 ?? ?? Corgi II. Erzsébet királynő kedvenc kutyafajtá­ja, a corgi nagyon barátságos és szuperül eljátszik a cicákkal
Corgi II. Erzsébet királynő kedvenc kutyafajtá­ja, a corgi nagyon barátságos és szuperül eljátszik a cicákkal
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary