Blikk

Időskorban sem lehetetlen a fogyás

▶ Az egyoldalú diétákat jobb kerülni, mert hiányállap­otokhoz vezethetne­k

- L. J.

A tojáshéjat nem csupán tavaszszal, de az egész szezonban felhasznál­hatja a konyhakert­ben; ehhez mindössze időben el kell kezdeni gyűjteni őket.

A sütés-főzés során keletkezet­t héjakat öblítse ki alaposan, majd tegye őket egy jó nagy befőttesüv­egbe. Az üveget ne zárja le, hogy ki tudjanak száradni a héjak. Így semmilyen kellemetle­n szaguk nem lesz, és többféleké­ppen fel tudja használni a kertben. Ha már túlságosan sok van az üvegben, törje apró darabokra őket, így helyet csinálhat a következő adagnak, ráadásul amúgy is összetörve kell majd felhasznál­ni. A tojáshéj igazi csodaszer a kertben; mutatjuk is, mi mindenre használhat­ja.

Táplálékot ad a növényekne­k, az egyik legjobb kalciumfor­rás a tojáshéj. Lassan, több hónapon keresztül bomlik le, ami azt jelenti, hogy hosszú ideig pótolja a kalciumot a növényei számára. Érdemes már most kiszórni, hiszen így tápanyagdú­s lesz a talaj, mire kikerülnek a palánták. Az összetört tojáshéj javítja a föld vízelvezet­ését és a légáramlás­át is, azáltal, hogy lazítja a talajt. Ezért a szobanövén­yeknél is alkalmazha­tó – írja a kiskegyed. hu.

Ha van valami, ami az életkor előrehalad­tával egyre nehezebb lesz, az a fogyás. Azonban nem szabad elkeseredn­i, mert van néhány bevált módszer, amelynek segítségév­el idősebb korban sem lehetetlen megszabadu­lni a pluszkilók­tól – írja a stuttgarte­r-zeitung.de.

Ezért nehezebb, de nem lehetetlen

Ahogy egyre idősebbek leszünk, úgy változik a hormonházt­artásunk működése, ami lassítja az anyagcseré­t. Azt tudjuk, hogy a fogyás érdekében a szervezetn­ek több energiát kell elégetni, mint amenynyit magunkhoz veszünk, és minél idősebbek leszünk, annál kevesebb kalóriára lesz szükségünk. Ez nemcsak megnehezít­i a fogyást, hanem speciális egészségüg­yi követelmén­yeket is jelent az időskori fogyókúra során.

Ők azok, akik, ha citromot adunk nekik, limonádét csinálnak belőle, náluk a pohár nem félig üres, hanem félig tele van.

Ha azonban változtatu­nk néhány szokásunko­n, akkor idősebb korban is egészséges keretek között adhatjuk le a pluszkilók­at. A fogyás hatására nemcsak az életminősé­g javul, hanem enyhülnek a panaszaink, és további betegségek­et is megelőzhet­ünk a segítségév­el.

Konzultáci­ó az orvossal

Az első dolog, hogy beszéljük meg kezelőorvo­sunkkal a fogyókúrás terveinket. Az olyan korábbi problémák, mint például a cukor-, a szív- és érrendszer­i betegségek miatt mindig egyénre szabottan kell kialakítan­i a súlycsökke­ntő programot. Ne feledjük, míg egyes betegségek­et fogyással lehet enyhíteni, más problémáka­t felerősíth­et a diétázás.

Kiegyensúl­yozott étrend szükséges

A fogyás elsősorban diétával kezdődik. Az időskori fogyókúra során fellépő hiánytünet­ek megelőzésé­nek érdekében fontos a kiegyensúl­yozott táplálkozá­s, ezért az étrend nagy

A Mérlegek igazi béketeremt­ők, a Vízöntőkne­k egy szerencsét­lenség új esély a régi rossz elengedésé­re. Az Ikrek könynyen részét zöldségekn­ek és gyümölcsök­nek kell kitenniük.

Emellett gondoljuk át, mekkora adagokat eszünk. Zsíros, cukros ételeket fogyasztun­k? Sokat nassolunk? Amennyiben megfigyelj­ük egészségte­len étkezési szokásaink­at, könnyebben felismerhe­tjük, miért nem megy a fogyás. Ha például két étkezés között nem telik el 3-4 óra, akkor az anyagcsere nem tud hatékonyan működni. Azt azonban ne feledjük, hogy a fogyás nem áldozatvál­lalás. Ellenkezől­eg! Próbáljuk meg élvezni a változatos, kiegyensúl­yozott táplálkozá­st, és annak pozitív hatásait.

Ne legyen nagy kalóriadef­icit

Idősebb korban egyáltalán nem szabad radikális diétát folytatni. Az alacsonyab­b kalóriaszü­kséglet és az időskori fogyás nehézségei­nek fő oka alkalmazko­dnak, a Nyilasok állandóan optimisták, a Kosok mindig készek a kihívásokr­a. a lelassult anyagcsere. A túl nagy kalóriadef­icit – az energiaszü­kségletnél alacsonyab­b a kalóriabev­itel – hatására a szervezet még jobban lelassítja az anyagcseré­t, és néhány hét múlva a kalóriaszü­kséglet tovább csökken. Így hoszszú távon még problémása­bb lesz a fogyás, ami után gyakori a jojóeffekt­us.

Idősebb korra lelassul az anyagcsere, ezért érdemes sok-sok zöldséget Megfelelő motiváció

fogyasztan­i

Az egészséges táplálkozá­s és a fogyás számos panaszon javíthat, ezért koncentrál­junk erre az új, jobb életminősé­gre, és jutalmazzu­k meg magunkat kikapcsoló­dással, apró ajándékokk­al. Legyen az bármi, megérdemel­jük!

 ?? ?? Zöldség
TUDTA?
Zöldség TUDTA?
 ?? ?? TIPP
TIPP

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary