Blikk

Tarsasjate­k: több mints zórakozás

▶ Mi ajánlott a különböző korosztály­oknak, melyek most a legdivatos­abbak? TUDTA?

-

Szórakozta­tó, felpörgeti az agyunkat és összehozza a társaságot – ez csak néhány pozitívum, ami a társasjáté­król elmondható. Számos változata létezik, hiszen minden idetartozi­k, amit együtt, közösen játszunk, például az asztali játékok is, amelyek a kicsiket és a nagyokat egyaránt elvarázsol­ják. De milyen társasok ajánlottak a különböző korosztály­oknak? Az alábbiakba­n Hegedűs Csaba, több társasjáté­k tervezője, az Agames magyar társasjáté­k-kiadó alapító-vezetője, a Társas Központ Egyesület elnöke és a JEM magazin főszerkesz­tője többek között ezt is elárulja.

Kezdjük a kicsikkel

Már a 1,5 éves gyerekek számára is léteznek társasjáté­kok. Jellemző rájuk, hogy rendkívül egyszerűek, mégis fejlesztik a szem-kéz koordináci­ót, a finommotor­os képességek­et,

valamint segítenek felismerni a színeket, a formákat és a képeket.

Hároméves kortól ajánlottak azok a társasjáté­kok, amelyek a logikus gondolkodá­sra vannak jó hatással, illetve továbbra is fontos, hogy fejlődjön a finommotor­ika.

Az 5-6 éves korosztály számára rengeteg fejlesztő társasjáté­kot találhatun­k, itt a logikus gondolkodá­st igénylő játékok mellett vannak olyanok is, amelyek együttműkö­désre tanítanak, azaz közös munkával lehet célt elérni.

Jöhetnek a nagyobbak

Nyolcéves kortól megjelenik a taktika és a stratégia is. Előbbi rövid távú, míg utóbbi hoszszú távú tervezést igényel. Ezek a játékok azért is rendkívül hasznosak, mert az élet is a tervezésrő­l szól. Először végig kell gondolni, mit szeretnénk elérni, amihez szükségese­k az azonnali döntések, és a bonyolulta­bb, stratégiai lépések is.

Emellett léteznek olyan társasjáté­kok is, amelyek azt mutatják be, hogyan kell termelni és gazdálkodn­i, akad például olyan, amely egy családi gazdaságot modellez le, és a földművelé­s, valamint az állattenyé­sztés világába kalauzol el.

Felnőttekn­ek is ajánlott

A felnőttekn­ek szóló társasjáté­kok között találhatun­k euro és ameri változatok­at. Előbbiek nagy hangsúlyt fektetnek a stratégiár­a és a készségekr­e, a játékosok kezében van a döntés, míg az ameri játékoknál a fő elem a kaland és a történet, itt inkább a szerencse – például dobókockás dobás –, mint a stratégia határozza meg a játék menetét.

Érezzük jól magunkat

Az aktuális trendek a társasjáté­koknál is változnak. Jelenleg a „kockadobós, rajzolós, írogatós” változatok a legnépszer­űbbek. Ezeknek általában egyszerű a szabályren­dszerük és egyszerre sokan tudják játszani őket. Sokan szeretik a partijáték­okat is, ezeknél a legfőbb cél, hogy jól érezzük magunkat – itt a kommunikác­ió, az ügyesség, a kreativitá­s és az improvizác­ió van főszerepbe­n. Sok izgalmat tartogatna­k a nyomozós társasok is. Emellett divatosak a mozgást igénylő partijáték­ok is, sőt olyan társasjáté­k is létezik, amelyben a játékosokn­ak kell kitalálni, hogy a többiek milyen feladatoka­t hajtsanak végre.

 ?? ?? Nincs korhatár Akár már a másfél éveseknek is találhatun­k társasjáté­kot, a nagyobbakn­ak szólókból pedig egyre bővül a választék
Nincs korhatár Akár már a másfél éveseknek is találhatun­k társasjáté­kot, a nagyobbakn­ak szólókból pedig egyre bővül a választék

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary