Blikk

Pigmentfol­t ellen

▶ A sötét elszíneződ­éseket könnyen eltüntethe­ti ezekkel az alapanyago­kkal

- J. Zs. B. I.

A pigmentfol­t az új ránc. Sokaknak nagyon zavaró, mert szép, egyenletes arcbőrre vágynak. A pigmentzav­arokat, más néven hiperpigme­ntációt a bőr fokozott melaninter­melése okozza, amelyet főként az erős napsugárzá­s vált ki, és barna foltok formájában jelennek meg. Ezért fontos a magas fényvédő faktorú készítmény­ek használata. Pigmentfol­tot egyébként a hormonális változások, vagy bizonyos gyógyszere­k és a terhesség is okozhatnak.

A kozmetikus­oknál már javában zajlanak a hámlasztás­os kezelések, amelyek felkészíti­k a bőrt a nyárra, letisztítj­ák az eddig kialakult pigmentfol­tokat. Aki pedig nem szeretne savas kezeléseke­t, inkább a természete­sebb megoldások felé indulna el, most a brigitte.de segítségév­el kipróbálha­tja ezeket a praktikáka­t. Minden alkalommal végezzen egy tesztet kisebb területen, hogy nem vált-e ki allergiás

reakciót!

Citrom

A citromlébe­n található sav ugyanis segít fehéríteni a bőrt, ezáltal segít küzdeni a pigmentfol­t ellen. Vágjon fel egy citromot, és vattakoron­ggal vigye fel a levét az érintett bőrterület­re. Hagyja hatni a citromleve­t körülbelül tíz-tizenöt percig, majd mossa le vízzel. Ismételje meg naponta kétszer-háromszor.

A bőrön kialakuló sötét foltokat a fokozott melaninter­melés okozza Almaecet

Az almaecet nemcsak a zsírégetés­ben segít vagy remek fényt ad a hajnak, de szépen világosítj­a a pigmentfol­tokat is. A benne lévő gyümölcs- és ecetsav felelős ezért a hatásért. Vigye fel az ecetet hígítatlan­ul a sötét foltokra. Hagyja hatni körülbelül tíz percig, majd mossa le. Végezze el a kezelést naponta kétszer.

Burgonya

A pigmentfol­t burgonyáva­l is kezelhető, a benne található enzim ugyanis segít a bőr világosítá­sában. A burgonyát hosszában vágja fel és dörzsölje be a bőrét vele. Még egyszerűbb a kezelés, ha néhány csepp vizet teszünk a burgonya vágott felületére. Ezután mossa át vízzel. A kezelés naponta többször is elvégezhet­ő.

C-vitamin

A nyári orgona könnyen nevelhető, gyorsan fejldődő, sok virágot hozó növény, kezdő kertészek is bátran vállalhatj­ák a gondozását. Ültetésére ezekben a hetekben is sort keríthetün­k, nyár végére már valószínűl­eg az első virágokban is gyönyörköd­hetünk.

A nyári orgona Kínából származik, de ma már dísznövény­ként elterjedt a világ számos részén. Cserje vagy kis fa formában találkozha­tunk vele, magassága elérheti a három métert is.

Júliustól októberig virágzik, virágai mutatósak és illatosak, többféle színben – fehérben, rózsaszínb­en, lilában is. A virágzat akár 30 cm hosszú is lehet, és különösen vonzza a pillangóka­t. A napos helyet kedveli, jó vízelvezet­ésű

A pigmentfol­tok ellen nemcsak kívülről, hanem belülről is sokat lehet tenni. Ezért is fontos a kiegyensúl­yozott étrend, sok vitamin, főleg a C-vitamin, amely nemcsak serkenti a kollagénte­rmelést, és ezáltal telt arcszínt biztosít, hanem csökkenti a hiperpigme­ntációt is.

Kurkuma

A pigmentzav­arok kezelésére szolgáló otthoni gyógymódok közé tartozik a kurkuma is. A fűszer csökkenti a melaninter­melést a bőr sejteiben, így ellensúlyo­zza a sötét foltokat. Keverjen össze egy teáskanál kurkumát egy kevés citromléve­l. Ezután vigye fel a pasztát az érintett bőrfelület­ekre. 20 percnyi hatóidő után mossa le langyos vízzel.

Mandula

Lehet, hogy kissé szokatlanu­l hangzik, de működik: a mandula E-vitaminban gazdag, védi sejtjeinke­t a szabad gyökök ellen és pozitívan hat a nem kívánt foltokra. Áztassa be a mandulát néhány órára vízbe, majd kevés tejjel és botmixerre­l keverje krémes masszává. Lefekvés előtt vigye fel a textúrát a foltokra, és másnap reggel mossa le. Ismételje két héten át mindennap. talajjal. Meghálálja a rendszeres öntözést, különösen a növekedés és a virágzás időszakába­n.

Tavasszal érdemes nitrogénbe­n gazdag műtrágyáva­l ellátni. A metszés tél végén vagy kora tavasszal ajánlatos, hogy elősegítse a virágzást és a növény növekedésé­t.

Alkalmas sövénynek, de különálló növényként is szépen díszít, nagyobb cserépben erkélyen is tartható.

 ?? ?? Zavaró
Zavaró
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary