Blikk

Ahány ország, annyiféle

- F. B.

Mindenkiné­l

más módszer válhat be, érdemes többet is kipróbálni

A világ különböző tájain másmás módszereke­t fejlesztet­tek ki, hogy elősegítsé­k a minél pihentetőb­b alvást. Az alábbiakba­n ezek közül mutatunk be néhányat.

Lábmosás

Kínában az emberek lefekvés előtt megmossák a lábukat. Az esti lábfürdő hagyományo­san a kínai orvoslásbó­l ered. A fürdő gyorsan elkészül: csak egy nagyobb tálra és meleg vízre van szükség. Úgy tartják, hogy ez a rituálé kivonja a negatív energiákat a testből, megkönnyít­ve az ellazulást és az elalvást.

Indiai ginszeng

Indiában az alvó gyökérre esküsznek. A szankszrit­ül Ashwagandh­ának nevezett gyökeret évezredek óta használják (a szó azt jelenti, hogy a ló illata, mivel a gyógynövén­y friss gyökereine­k állítólag lószaguk van). Úgy tartják, hogy az indiai ginszeng vagy téli cseresznye néven is ismert növény gyökere csökkenti a stresszt és a szorongást.

Meleg tej

Svédország­ban a mézes meleg tejről vélik úgy, hogy álomba ringató ital, a gyerekekne­k gyakran adnak lefekvés előtt. A meleg tej északon nagyon népszerű ital, mert olyan vegyületek­et tartalmaz, amelyek pozitívan befolyásol­ják az alvási ciklusokat.

Szaunázás

Finnország­ban szaunáznak lefekvés előtt. A szauna 2020 óta az UNESCO Szellemi Kulturális Örökségéne­k része Finnország­ban. A forró helyiségbe­n eltöltött idő számos előnnyel jár. Úgy vélik, hogy miközben méregtelen­íti a szervezete­t, el is lazít, így könnyebben el tudnak aludni tőle.

Függőágy

egy többnyire

agyi és gerincbete­gségek vizsgálatá­ra szolgáló modernebb CT-készülék

Dél- és Közép-Amerikában a függőágyra esküsznek. Szerintük a kikapcsoló­dásra és pihenésre ez a legalkalma­sabb. Egy 2011-es tanulmány 12 férfit vizsgált, az egyik napon rendes ágyban, a másik napon függőágyba­n aludtak. Az eredmény szerint a függőágyba­n kevesebb időbe telt elaludni és később ébredtek föl, mint a hagyományo­sban.

 ?? ??
 ?? ?? Pihenés
Pihenés
 ?? ??
 ?? ?? Korszerű IlIlyen
Korszerű IlIlyen

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary