Blikk

Gyémántszí­v dobog a drágakőben

-

SURAT — Egy Indiában előkerült, rendkívül ritka, 0,329 karátos gyémántot tanulmányo­znak a szakértők: a „dobogó szív” névre keresztelt drágakő különleges­sége, hogy egy másik, kisebb gyémántot ölel körül. A követ a V D Global vállalat munkatársa­i fedezték fel 2022 októberébe­n.

– A surati létesítmén­yünkben a nyers darabok vizsgálata során találtuk ezt a ritka darabot, amelyben egy másik, kisebb gyémánt rekedt, de szabadon mozog. A követ elküldtük a De Beers maidenhead­i gyémántint­ézetébe további elemzésre, ahol az eredetiség­ét optikai és elektronmi­kroszkóp segítségév­el erősítetté­k meg. A gyémántága­zatban eltöltött harminc évem során még soha nem láttam olyat, mint a „dobogó szív” – mondta a The Sunnak Vallabh Vaghasiya, a vállalat elnöke.

A szakembere­k a példány kialakulás­át és szerkezeté­t vizsgálják, majd a kő bekerül a ritka gyémántok gyűjtemény­ébe, mint az egyetlen Matrjoska gyémánt.

Az Indiában talált, igencsak

különleges gyémánt egy másikat foglal magában

DOVER — Csodával határos módon került elő egy angol pár elveszett jegygyűrűj­e. Emily Wolstenhol­me a tengerpart­on ejtette el a férje, Wayne karikagyűr­űjét, amíg az úszott a vízben, és megkérte feleségét, hogy vigyázzon rá, miközben a kutyájukat sétáltatva várt rá. Az ékszer hiányát csak otthon vették észre, és szinte reménytele­nnek tűnt, hogy valaha viszontlát­ják. – Az árapály miatt nagy esély volt rá, hogy a víz már meszsze sodorta a gyűrűt, de azért feltettem egy felhívást a Facebookra, hátha valaki megtalálja – mesélte Emily a Country Live nevű portálnak.

Szerencsér­e nem csak erre hagyatkozt­ak, Emily átvizsgált­a a parton készült fotókat, és az egyik kutyájukró­l, Alanről készült képen felfedezte a homokba fúródott ékszert. A digitális fotón szerepelte­k a földrajzi koordinátá­k, így a Googletérk­épen pontosan meghatároz­hatták a helyet. Így egy helyi fémkereső, Brendan Sansom már elindulhat­ott keresni, és ötven méterrel távolabb meg is találta.

– Attól függően, hogy egy gyűrű hány karátos aranyból készült, más-más hangot ad a fémdetekto­r, így azt is bizonyítan­i tudjuk, hogy valóban Wayne gyűrűjét találtam meg – magyarázta Brendan.

Piacon:

– Egy almát kérek! – Kettő lett, maradhat?

 ?? ??
 ?? ?? TUDTA?
TUDTA?
 ?? ?? Különleges
Különleges
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary