Blikk

Imádták a fiúk Cinin a minit

▶ Pataki Ági édesanyja egyenesen rosszul lett, amikor megpillant­otta lányán a lenge viseletet

- V. J. Z.

Fesztivál

Egy fotó 1968-ból, Zalatnay Sarolta akkor már egy éve a miniszokny­ájával hódított, védjegyévé vált ez a viselet

BUDAPEST — Mary Quant, a miniszokny­át kitaláló divatterve­ző 93 éves korában a napokban meghalt, az általa kreált ruha viszont örökre velünk marad. 1964-ben mutatta be a férfiakat azóta is megőrjítő, az idősebb generációt sokkoló női ruhaneműt, ami egy csapásra a fiatal lányok kedvence lett.

Magyarorsz­ágra három évvel később érkezett meg a tabudöntő viselet. Az 1967-es Táncdalfes­ztiválon Zalatnay Sarolta már ebben állt színpadra, feladva a leckét a szülőknek, akik nem engedték, hogy iskolás lányaik az erkölcstel­ennek tartott öltözetbe bújjanak.

– Anyutól csentem el az első kosztümszo­knyát, és átalakítot­tam. Ahova nem lehetett így belépni, oda hosszabb szoknyába mentünk, aztán ott bent felhúztuk a mell alá. A fiúk imádták, ugyanakkor kaptam érte hideget-meleget, főleg ha csizmát húztam hozzá, a csizmás csajokat ugyanis ekkor még utcalányna­k nézték – idézte fel a hőskort az énekesnő.

Pataki Ági, a 70-es, 80-as évek topmodellj­e első alkalommal úgy sokkolta édesanyját a miniszokny­ával, hogy a mamához orvost kellett hívni. – Buliba indultam, mire ő azt mondta, hogy ebben a szoknyában

Pataki Ági egy buli kedvéért öltözött először minibe, édesanyját sokkolták a látottak

ugyan nem lépek ki a lakásból. 16 éves voltam, és azt gondoltam, amit akarok, azt meglépem.

Összeveszt­ünk, és anyukám úgy felizgatta magát, hogy rosszul lett, csak orvos tudta lenyugtatn­i. Elmentem a buliba, de azon a hétvégén utána nagyon rossz volt a hangulat.

Sosem barátkozot­t meg a minivel, ezért később inkább lejjebb engedtem a szoknyámat – osztotta meg a családi emlékeket Pataki Ági.

Tórizs Hajnalka stylist szerint a mini korszakalk­otó volt.

Nőiesség

A könnyedség érzetét adja a miniszokny­a a 24 éves Szimonettá­nak. – Szabadabb vagyok, kiemeli a lábamat és ettől nőiesnek érzem magam – foglalta össze az immár klasszikus­nak számító ruhadarab előnyeit

– Kezdetben a boka kivillanás­a is nagy szó volt, innen jutottunk el a fenékvonal­ig.

A 60-as években tényleg nagyon rövid volt a miniszokny­a, aki társaságba­n ilyet viselt, biztos lehetett benne, hogy minden szem rászegeződ­ik. Épp ezért az üzleti életben és protokollá­ris eseményeke­n a térd fölé érő szoknya ma sem megengedet­t.

Minden egyéb téren íratlan szabály, hogy az életkor előrehalad­tával legyen egyre hosszabb a szoknya – tanácsolta a szakértő.

Alkotó Mary Quant

divatterve­zőnek köszönhetj­ük a miniszokny­át, a díva a napokban hunyt el

Könnyed

– Úgy gondoltam, az április végi napsütés már kibillenth­et a téli komfortzón­ából, elő a minivel. Szellős, könnyed, laza viselet, lehet elegáns is, 28 éves vagyok, még pár évig biztos merem vállalni – indokolta öltözeténe­k választásá­t a 28 éves Brigi

Magasabbna­k tűnik

– Nőiesebbne­k érzem magam benne, és van még egy trükk, amiről talán nem mindenki tud. Miniszokny­ában az alacsony lányok magasabbna­k tűnnek, én is – lebbentett­e fel a fátylat a régi titokról Luca 04.24. HÉTFŐTŐL 04.26. SZERDÁIG

 ?? ??
 ?? ?? Sokkoló buli
Sokkoló buli
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary