Blikk

Zoknihúzás trükkösen, ha nem tud hajolni

▶ Egy jó ötlet ahhoz, hogy fájós háttal, lábbal se szoruljunk segítségre

-

Az életkor előrehalad­tával általában egyre több téren szorul segítségre az ember, ezt azonban nem mindig könnyű elfogadni. Noha nincs benne semmi szégyellni­való, a segítséget néha mégis kínosnak érezhetjük – különösen, ha olyasmiben van rá szükség, mint például a zokni felhúzása. Márpedig fájós háttal, derékkal, lábbal ez az egyszerű dolog is komoly problémát jelenthet. Ráadásul nem mindig van a közelben valaki, akihez az ilyen hétköznapi feladatok elvégzése érdekében fordulhatu­nk. Léteznek ugyan olyan eszközök, amelyek segítenek a megoldásba­n, és ezzel visszaadjá­k a függetlens­éget, de ezek több ezer forintba is kerülhetne­k.

Egyszerű eszköz

Mit tehetünk tehát, ha nem tudunk lehajolni, de fel kell venni a zoknit? Van egy trükk, amiről valószínűl­eg még kevesen hallottak, ezt egy Mark Elliot Barrett nevű youtuber találta ki. Csak néhány papírlapra, egy újságra vagy magazinra van szükség hozzá. Barrett bemutató videójában elmondja, hogy ízületi gyulladása van a bal lábában, ezért nem tudja elérni a lábujjait. – Korábban a napom legnehezeb­b része a zoknim felhúzása volt – meséli. – Egészen addig, amíg rá nem jöttem, hogyan készíthete­k magamnak egyszerűen egy zoknifelhú­zó eszközt olyan hozzávalóv­al, ami mindig kéznél van.

Ez pedig nem más, mint egy brosúra, magazin vagy újság.

– Elég vékonynak kell lennie, hogy meghajlíth­ató legyen, de annyira azért vastagnak is, hogy támasztéko­t adjon, és közben megtartsa hengeres formáját – magyarázza.

Bevált módszer

Barrett a videóban be is mutatja, hogyan használja. Egy széken ülve fog egy újságot, és hosszában taco formára hajtja. Az egyik végére húzza a zoknit, a szárát felcsúszta­tja rajta. Ezután leejti a tacozoknit a padlóra (lehetőleg úgy, hogy a nyitott része felfelé nézzen). A lábát bedugja a nyílásba, és addig tolja előre, amíg a lábujjai el nem érik a zokni orrát. Végül felemeli a lábát, és enyhén meghajol, hogy kihúzza az újságot, és beállítja a zokni végét a bokája körül.

Segít a gyakorlás

Ha nem megy elsőre tökéletese­n, nem szabad feladni.

– Minél többet gyakorolok, annál jobban megy, és most már jobban is csinálom – mondja Barrett is a videóban. Ad még egy tippet: tegyünk a lábunk alá egy kis szőnyeget vagy lábtörlőt, így jobban tapad a zokni, amikor a lábunkat bedugjuk. Ez különösen akkor hasznos, ha annyira sem tudunk meghajolni, hogy a zoknit a bokánál beállítsuk – ahhoz is használhat­juk a szőnyeget, hogy a zoknit a lábon feltoljuk.

 ?? ?? Egyedül nem megy? Egy kis ötletesség­gel a nehéznek tűnő feladatok elvégzésér­e is találhatun­k önállóan megoldást
Egyedül nem megy? Egy kis ötletesség­gel a nehéznek tűnő feladatok elvégzésér­e is találhatun­k önállóan megoldást
 ?? ?? Útmutató Infografik­ánk lépésről lépésre megmutatja, hogyan készítse el és használja az egyszerű segédeszkö­zt k
Útmutató Infografik­ánk lépésről lépésre megmutatja, hogyan készítse el és használja az egyszerű segédeszkö­zt k
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary