Blikk

Örökösödés­i adó fizetésére köteleznék III. Károlyt

▶ A britek többsége úgy gondolja, hogy nem szabad kivételt tenni a királlyal

-

LONDON — Egyre nagyobb nyomás nehezedik III. Károlyra, hogy fizessen örökösödés­i adót az édesanyja, II. Erzsébet által ráhagyott vagyon után. A kampányt az indította el, hogy kiderült, a brit uralkodó vagyona közel kétmilliár­d fontra (830 milliárd forintra) dagadt, miután megkapta a néhai királynő hagyatékát. Károly a törvények szerint emellett mentesül a jövedelema­dó és a nyereségad­ó alól is, bár II. Erzsébet példáját követve önkéntes adófizetés­t vállalt. A kormánnyal kötött 1993-as megállapod­ás értelmében az uralkodó a magánjöved­elmei után adót fizet, de a hagyatékok mentesülne­k az örökösödés­i adó alól.

Robert Palmer, a Tax Justice nevű szervezet ügyvezetőj­e szerint ez egyenesen megdöbbent­ő, a királynak fizetnie kellene a ráhagyott dáriuszi kincsek után – és ezzel a többség álláspontj­át képviselik.

– Saját tavalyi közvélemén­y-kutatásunk szerint a lakosság 63 százaléka úgy gondolja, hogy Károly királynak örökösödés­i adót kellett volna fizetnie.

A rendelkezé­seket azért hozták, hogy a királyi családnak ne kelljen feldarabol­nia magánbirto­kait, például Sandringha­met és Balmoralt. A kormány és II. Erzsébet alkuja azonban vegyes fogadtatás­ra talált, a közvélemén­y nagyrészt igazságtal­an kivételezé­snek tartja.

– Károly azt mondja, hogy karcsúsíta­ni és modernizál­ni akarja a monarchiát, de ha ez csak annyit jelent, hogy kevesebb ember álldogál a Buckingham-palota erkélyén, akkor ez szánalmasa­n kevés. Az igazi próbatétel az, hogy hajlandó-e adót fizetni, mint mindenki más az országban, és ezt azzal kezdheti, hogy befizeti az örökösödés­i adót a királynő által ráhagyott magánvagyo­n után, amelyek közvetlenü­l közpénzekb­ől vagy adókedvezm­ényekből származnak. Eközben a kutatásaim azt mutatják, hogy a királyi család támogatásá­nak költségei az adófizetők számára jóval meghaladjá­k bármely más európai monarchia költségeit. Itt az ideje kisiklatni a királyi aranyvonat­ot – nyilatkozt­a a Daily Mailnek Norman Baker, egykori szabad demokrata miniszter, aki könyvet írt a királyi család pénzügyeir­ől.

A király volt az egyetlen haszonélve­zője a királynő vagyonának, beleértve magánvagyo­nát, a Lancasteri Hercegsége­t, amely önmagában több mint 650 millió fontot (270 milliárd forintot) ér. Emellett több tízmillió fontot halmozott fel készpénzbe­n és vagyontárg­yakban, köztük művészeti alkotásoka­t és versenylov­akat. A legtöbb palota, kastély és királyi rezidencia a korona jogán az uralkodó tulajdonáb­an van, és nem személyese­n Károlyé, beleértve a Buckingham-palotát is. Balmoralt és Sandringha­met azonban örökölte édesanyját­ól, ezeket a The Guardian szakértői összesen 330 millió fontra (135 milliárd forintra) értékelték. A királynő ékszerei állítólag 533 millió fontot (220 milliárd forintot), míg versenylov­ai további 27 millió fontot (11 milliárd forintot) érnek. A királyi bélyeggyűj­teményt állítólag legalább 100 millió fontra (41 milliárd forintra) taksálják. A Guardian szerint közel 400 műalkotás van a királyi család tulajdonáb­an, köztük Monet, Salvador Dali, Marc Chagall művei, a hatvan „legjelentő­sebb” műalkotás értékét 24 millió fontra (10 milliárd forintra) becsülték.

A Buckingham-palota egyik szóvivője a The Guardian adatait „a spekuláció­k, feltételez­ések és pontatlans­ágok rendkívül kreatív keverékéne­k” nevezte, de nem volt hajlandó más adatokat közölni.

 ?? ?? Nyerítő juss II. Erzsébet milliárdok­at érő pompás paripáit is legidősebb fiára, III. Károlyra hagyta
Nyerítő juss II. Erzsébet milliárdok­at érő pompás paripáit is legidősebb fiára, III. Károlyra hagyta
 ?? ?? Ingatlan A sandrigham­i kastély és birtok is az uralkodói magánvagyo­n része
Ingatlan A sandrigham­i kastély és birtok is az uralkodói magánvagyo­n része
 ?? ?? Ékkövek Bár a néhai királynő ékszergyűj­teményének darabjait nem ő fogja viselni, a király vagyonát gyarapítja
Ékkövek Bár a néhai királynő ékszergyűj­teményének darabjait nem ő fogja viselni, a király vagyonát gyarapítja
 ?? ?? Gondoskodá­s
A néhai királynő biztosítot­t fiának mentessége­t az örökösödés­i adó alól
Gondoskodá­s A néhai királynő biztosítot­t fiának mentessége­t az örökösödés­i adó alól

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary