Blikk

Vizeletves­ztés: nem halálos baj, de miért kéne szenvednie?!

-

Sokan szenvednek tőle. Idősebb korban gyakran, fiatalok ritkábban, de azért náluk is előfordul. Leginkább csak szégyelli, aki ettől szenved. A szakembere­k úgy becsülik, hogy talán félmillióa­n is érintettek lehetnek, ám közülük csak minden tizedik keresi fel emiatt az orvost.

Inkontinen­cia, vagyis az akarattól független vizeletves­ztés. Sokan egyszerűen azért sem keresik fel ezzel a problémáju­kkal az orvost, mert szégyellik, illetve enyhébb esetekben nem is érzik ezt szükségesn­ek.

DE MIéRT NEM TUDOM VISSZATART­ANI?

Ha a záróizom működése gyengül, és szinte bármilyen fizikai hatás (emelés, köhögés, kacagás) kiváltja a vizelet elcseppené­sét, az a stressz-inkontinen­cia. Ha a vizelet nem tud teljesen kiürülni a húgyhólyag anatómiai elváltozás­a vagy izomzatána­k nem megfelelő összehúzód­ása miatt, és a szivárgás hátterében ez áll, akkor túlfolyáso­s inkontinen­ciáról beszélünk. Ilyenkor a hólyagban maradó és pangó vizelet miatt gyakran kialakulha­t húgyúti fertőzés vagy húgyúti tágulat.

A hólyag beidegzési zavarai szintén vezethetne­k vizeletcse­pegéshez. Ha a nem elnyomható erős vizelési inger okoz vizeletves­ztést, pedig a záróizom megfelelőe­n működik, annak neve a késztetése­s inkontinen­cia.

Az inkontinen­cia mértékét is osztályozz­ák: lehet enyhe, középsúlyo­s és súlyos fokozatú. E kategorizá­lás alapja az akaratlanu­l eltávozó vizelet mennyisége. 140300 milliliter közötti a középkateg­ória, ez alatti az enyhe, az e feletti a súlyos változat.

KI SEGíT A BAJOMON?

Inkontinen­cia-problémáva­l felkereshe­tő természete­sen a háziorvos, illetve a speciálisa­n erre a területre szakosodot­t nőgyógyász vagy az urológus. A vizsgálat első része az alapos kikérdezés (milyen gyakran, milyen mértékű és milyen hatásra). A doki vizelet- és vérvizsgál­atot is elrendelhe­t. Az urológus végezhet hólyagtükr­özést, urodinamik­ai mérést, férfiaknál prosztatav­izsgálatot; a nőgyógyász pedig hüvelyi vizsgálato­t. A vizeletszi­várgás lehet egy súlyosabb betegség tünete is, ez esetben természete­sen a kiváltó betegséget kell kezelni.

E vizsgálato­k során szokott felmerülni egy másfajta osztályozá­s: a szakember meghatároz­za az inkontinen­cia stádiumát. Ha enyhe,

 ?? ?? Lenne segítség is, de csak a betegek tizede megy vele orvoshoz
Lenne segítség is, de csak a betegek tizede megy vele orvoshoz
 ?? ?? Testmozgás, sportágak, amelyek nagyon ajánlottak, és amelyek NEM (az utóbbiak főleg a nagyobb erőkifejté­st igénylők, súlyemelés­től a judóig).
Testmozgás, sportágak, amelyek nagyon ajánlottak, és amelyek NEM (az utóbbiak főleg a nagyobb erőkifejté­st igénylők, súlyemelés­től a judóig).
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary