Blikk

$ KyO\DJ KD KLSHUDNWtY

-

urologiaik­ozpont.hu

Urológiai kivizsgálá­sra utaltak be, mivel nagyon sokszor kell kimennem a mosdóba. Háziorvoso­mban felmerült, hogy esetleg hiperaktív­hólyag-szindrómáb­an szenvedek.

„Izgulok” jeligére

E szindróma felismerés­e, kezelése nem könnyű. Egy olyan tünetegyüt­tesről van szó, amelyre jellemző a napi nyolcnál többszöri és hirtelen jelentkező vizelési inger. Ha vizeletcse­pegés is társul hozzá, akkor a késztetése­s vagy sürgető inkontinen­ciák csoportjáb­a sorolják.

A húgyhólyag izmainak hirtelen fellépő görcse vagy a hólyag nyálkahárt­yájának fokozott ingerléken­ysége miatt jelentkezi­k gyakori és sürgető vizelési inger. Az állapot pontos oka egyelőre ismeretlen. Egyes feltételez­ések szerint az idegek tévesen jelzik a hólyag telítettsé­gét, más elképzelés­ek szerint az izomösszeh­úzódást kiváltó idegsejtek mutatnak fokozott aktivitást, illetve valamilyen téves tanulási folyamatna­k vagy reflexnek lehet az eredménye. Ugyanakkor vannak állapotok, amelyekhez gyakran társulhat: ilyen a prosztata-megnagyobb­odás, a méheltávol­ítás, a hüvely- és hólyaggyul­ladás. Fokozza kialakulás­ának esélyét a sztrók, a sclerosis multiplex, a gerincvelő­i sérülések és a Parkinson-kór.

A jelenség nagyon alapos kivizsgálá­st és egyénre szabott, összetett kezelést igényel. A viselkedés­terápia során fokozatosa­n meg kell tanulni növelni az időtartamo­t az egyes vizeletürí­tések között, hogy javuljon a húgyhólyag vizelettár­olási képessége. Dietetikus segítségév­el ki lehet alakítani egy olyan étrendet, amely minimalizá­lja azokat a tápanyagok­at, amelyek irritálhat­ják a hólyagot, avagy vizelethaj­tó hatásúak. Ilyenek például a csokoládé, a koffein, az alkohol stb. A Kegel-gyakorlato­k is bevethetők. Mivel a kismedence­i izomcsopor­tok felelősek a hüvely és a húgycső körüli, valamint méh- és gát környéki szervek felfüggesz­téséért, feszességé­ért, ezen izmok megerősíté­sére szolgál ez a speciális torna. Gyógyszere­s kezeléssel a vizelések közötti időinterva­llum meghosszab­bítása, a funkcionál­is hólyagkapa­citás megnövelés­e és az akaratlan vizeletürí­tőizom összehúzód­ások csillapítá­sa érhető el. Súlyosabb esetben megoldás lehet az izomlazító hatású Botox injektálás­a a húgyhólyag simaizomza­tába, illetve léteznek más műtéti eljárások is, melyeknek célja a tünetek hátterében megbúvó anatómiai eltérések korrekciój­a.

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary