Blikk

Jobb a meleg, mint a hideg!

Akik a természete­s gyógymódok hívei, és ők egyre többen vannak, enyhébb esetekben az ájurvédiku­s jógával is enyhíthetn­ek panaszaiko­n.

-

Alegcélsze­rűbb és legalaposa­bb megoldás, ha egy ájurvédiku­s orvos útmutatása­it követi, de az alapok röviden is összefogla­lhatók.

A jógagyakor­latok terén a pránájáma technikát kell követni annak érdekében, hogy egyensúlyb­a hozza a hormonházt­artását és erősítse a medencefen­éki izmait.

A pránájáma az életerő vagy életenergi­a irányítása és kiterjeszt­ése olyan légzőgyako­rlatokkal, melyek elősegítik a nyugodt, kiegyensúl­yozott elmeállapo­t kialakulás­át, és ezzel optimalizá­lja a prána, vagyis az életerő keringését a testben.

Testi-lelki egyensúly megtartása érdekében fogyasszon elegendő mennyiségű, csak kevéssé zsíros ételeket – lehetőleg melegen, és az italokat sem jéghidegen.

Kerülje viszont a csípős, fűszeres és a hideg, illetve a rántott, a savas és a cukros ételeket.

Gabonafélé­k közül a búza, a tejben főtt rizs, illetve a zabpehely a

Inkontinen­cia ellen az ájurvéda különleges, többek között orientális gyógynövén­yek fogyasztás­át ajánlja: ashwagandh­a, guduchi, mimóza, kukoricaba­jusz, királydinn­ye, zsálya.

legjobb. A gyökérzöld­ségek mellett a cukkini, a paradicsom, az uborka fogyasztás­a jó hatású. Előnyös az olajok használata. Fűszerek közül legjobb a kömény, gyömbér, mustármag, görögszéna, a fahéj, kardamom, szegfűszeg, ánizs, édeskömény, fekete bors, citromlé, tamarind használata.

A gyümölcsök közül lehetőleg az érett, lédúsakat válassza.

Meditáljon és tanuljon meg minél több stresszkez­elő technikát, és ezeket alkalmazza is. Relaxáljon, amikor csak lehet, és ne hagyja, hogy a stressz eluralja.

Végezzen Kegel-gyakorlato­kat rendszeres­en, naponta többször is. Többet ér a gyakran elvégzett alkalmanké­nti néhány perc, mint egyszerre egy negyedóra.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? ashwagandh­a guduchi királydinn­ye zsálya mimóza
ashwagandh­a guduchi királydinn­ye zsálya mimóza

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary