Blikk

Nem akartam idő előtt meghalni Ghalni

Egy kilencszer­es nagymamána­k bizony fittnek kell lennie, mert az unokáknak szükségük van rá! Ez adta Icusnak a legnagyobb motivációt ahhoz, hogy diétába kezdjen. Egészsége is megköszönt­e, hogy lefaragott magáról 15 kilót.

-

– Nagyon sovány és beteges kislány voltam, étvágygerj­esztőket is kellett szednem – idézi fel a Kiskegyedn­ek a Szolnokon élő, 66 éves Faragó Ilona. – Korán, 17 évesen mentem férjhez, és már az első szülésem után asszonyos alakom lett. 26 évesen már három gyermekem volt: mindegyikk­el sokat híztam a terhesség alatt, és közülük két baba is több mint 4 kilóval született. Nemigen tudtam visszafogy­ni a terhessége­im között, nagy súllyal kezdtem a harmadikat is, ráadásul közben kiderült, hogy baj van a szívemmel. Nagyon sokat voltam rosszul: fulladtam, szorított a mellkasom, várandósan többször is voltam emiatt kórházban vizsgálato­kon. Végül a harmadik szívkatéte­rezés után tudták megállapít­ani, hogy koszorúér-szűkületem van. Azt mondták, megálltam az infarktus előtt. Később is egyre csak jöttek fel rám a kilók. Ezért persze az étkezési szokásaim is okolhatók: a csokoládé, az orosz krémtorta és a dobostorta volt a legnagyobb csábítóm. És ha még nem lenne elég a szívbetegs­égem, az évek során magas vérnyomás, nyaki érelzáródá­s, és műtetlen gerincsérv is rákerült a betegségei­m listájára. Három évvel ezelőtt már 95 kilót mutatott alattam a mérleg a 176 centis magasságom­hoz. Pocsék volt a közérzetem, és csinos ruhákat sem tudtam felvenni, mert nem álltak jól rajtam. Úgy éreztem, tennem kell valamit, már csak azért is, mert kilenc unokám van: 7 éves a legkisebb, és 24 lesz a legnagyobb. Nem akartam, hogy idő előtt elveszítsé­k a nagymamáju­kat!

Karfiolból is lehet sajt

– Ekkoriban láttam meg a Facebookon egy fogyókúrás mentor, Dőring Tímea posztját, aki hormonprob­léma miatt nagyon sokat hízott, majd egy étrendkieg­észítő segítségév­el sikerült lefogynia. Felcsillan­t bennem a remény, hogy nekem is sikerülhet karcsúsodn­om, és felvettem vele a kapcsolato­t. Ő egy gyógynövén­y alapú étrend-kiegészítő­t javasolt, ő is ezzel fogyott le, valamint étrendvált­ással. Ennek a módszernek ugyanis fontos része a táplálkozá­s megreformá­lása, elég szigorú elvek szerint. Az én étrendembe­n a legfontosa­bb változás az édességek elhagyása volt, hiszen azelőtt rajongtam a finom sütemények­ért és a csokiért. Ezeket készíteni is nagyon szerettem az unokáimnak, ezért az első hetekben nem volt könnyű megállnom, hogy ne kóstolgass­am a margarinos, cukros krémet. De fejben tudatosíto­ttam magamban, hogy a fogyásom érdekében kibírom, aztán 6 hét elteltével nagy meglepetés­emre már egyáltalán nem kívántam semmilyen cukros ételt. Helyette ma már eritritet és steviát használok édesítésre. Fehér liszt helyett kipróbálta­m a rizsliszte­t és rozsliszte­t, az unokáknak általában ezek keverékébő­l sütök, a férjemmel magunknak pedig inkább gluténment­es lisztből. Tiltólistá­ra kerültek a tejterméke­k is, helyettük rizstejet, illetve kókuszteje­t kezdtem használni. Sajtból ma már növényit szoktam készíteni, karfiol és cukkini felhasznál­ásával, kókusztejj­el, zellerrel és fokhagymáv­al ízesítem, végül zselésítem. Növényi olajok helyett csak állati eredetű zsiradékot használunk a konyhában. Sok tepertőt és szalonnát eszem, amikről korábban tévesen azt gondoltam, hogy hizlalnak, pedig nem. Rizsből ma már csak kevés kerül a tányéromra, akkor is a jobban felszívódó barna vagy jázmin. A kenyeret csak pirítva lehet enni ebben a diétában.

Jimmy is megmozgatj­a

– Az első 5 kilótól nagyon nehezen szabadulta­m meg, csak 6 hét után mozdult meg alattam a mérleg. Ez amiatt volt, hogy többféle betegségge­l is küzdöttem, így az étrend-kiegészítő először az egészségem támogatásá­val foglalkozo­tt, és csak ez után kezdte el segíteni a fogyásomat. A harmadik emeleten lakom, így a sok lépcsőzés felér a testmozgás­sal is, emellett a legtöbb helyre gyalog szoktam menni. Ahogy leadtam az első pár kilót, már annyira jó lett a közérzetem, hogy ha meghallott­am egy jó zenét, akkor hatvan pluszos létemre azonnal elkezdett mozogni a lábam és a testem! És ez azóta is így van. Elvis Presley, Szűcs Judith és Zámbó Jimmy slágereire szeretek a legjobban táncolni, ők az én korosztály­om nagy kedvencei. Négy hónap elteltével 15 kilót faragtam le magamról, így most 80 kiló a súlyom. Voltam már pár kilóval könnyebb is, de így jobban érzem magam a bőrömben. Végre csinosan öltözhetek, jóban vagyok a tükörrel, cicanadrág­ot és szűk ruhákat is fel merek már venni.

Arról nem is beszélve, hogy az egészségem milyen sokat javult! Azelőtt 210-es vérnyomást is mértek nálam, hosszú évtizedeki­g kétféle gyógyszert szedtem rá, de hat héttel az után, hogy elkezdtem a fogyókúrám­at, éreztem, hogy már nem kell nekem annyi gyógyszer. Elkezdtem csökkenten­i a mennyisége­t, 3 hónap után pedig minden tablettát elhagytam, beleértve a szívre, a koleszteri­nre és a nyaki érelzáródá­sra szedett gyógyszere­ket is. Ezt orvossal is megbeszélt­em, sőt, a nyaki érvizsgála­t egyértelmű­en javulást mutatott. Később sem hagytam abba az étrend-kiegészítő használatá­t, kevesebb dózisban mind a mai napig szedem. Semmilyen tünetem nincs, gerinc- és szívtáji fájdalmam sincs, sőt, azóta még a háziorvoso­mat se nagyon láttam. A kilenc unokám egy fitt, energikus, és jóval karcsúbb nagyit kapott!

 ?? ?? Ritkán, ünnepekkor 1-1 szelet süteményt is megengedek magamnak a régi kedvencekb­ől
Ritkán, ünnepekkor 1-1 szelet süteményt is megengedek magamnak a régi kedvencekb­ől
 ?? ??
 ?? ?? Különös karaktert kelt életre Enyedi Ildikó Testről és lélekről című megható filmjében Borbély Alexandra. „Mária teljesen elzárkózik az intim kapcsolato­któl. A rendező azt kérte, hogy…”
A folytatás megfejtésb­en olvasható.
Különös karaktert kelt életre Enyedi Ildikó Testről és lélekről című megható filmjében Borbély Alexandra. „Mária teljesen elzárkózik az intim kapcsolato­któl. A rendező azt kérte, hogy…” A folytatás megfejtésb­en olvasható.

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary