Blikk

Bankkártya-leolvasóva­l jönnek a koldusok a zsidó ünnepre

▶ Budapestrő­l fejenként százezreké­rt viszi a taxi a településr­e az emlékezőke­t

-

BODROGKERE­SZTÚR — Száztíz kisbusz szállítja folyamatos­an a haszid zsidókat április 24-én a csodarabbi egykori háza, a zsinagóga és a rabbi sírja közötti úton. Autók nem hajthatnak be, ez a polgármest­er, Rozgonyi István újítása, a település két végén hatalmas parkolókba­n ezer autó és több tucat turistabus­z áll. A kisbuszok díjmentese­n szállítják a vendégeket, nagy a pörgés.

– Idén először bevétele is lesz a falunak a zarándokla­tból, 15 millió forintot kapunk a szervezésé­rt felelős

Rubin Ügyes üzlet

Ima

A csodarabbi sírjánál tömegek imádkoznak a pár nap alatt Mózes akkor vett Bodrogkere­sztúron házat, amikor 300 ezer volt egy négyzetmét­er, most a triplája

családtól. A falut kénytelene­k voltunk lezárni, ekkora forgalom megbé- nítot- ta vol- na az itt lakók életét, nincs elég parkolóhel­y sem, balesetves­zélyes lenne, ha itt ezer autó mozogna. Így most nagyobb a tér, szellősebb a falu, sétálóutca lett a főutca – magyarázta Bodrogkere­sztúr vezetője.

A főutca hétfő reggel tömve volt, százak imádkoztak a régi zsinagógáb­an, a temető előtt felállítot­t sátrakban. Shaie rabbi és a két fia, Mendel és Berish évente többször is ellátogatn­ak Bodrogkere­sztúrra, ápolva ősük emlékét.

– Most várunk még három repülőgépn­yi amerikai haszid zsidót, jól meg kell szervezni, hogy mindenki jól érezhesse magát, imádkozhas­son, kívánjon valamit a csodarabbi­tól. Korábban több család vállalt részt a szervezésb­ől, voltak gondok. Most minden rendben van, nyugodtan ünnepelhet­ünk – újságolják büszkén.

A legenda szerint minden évben április 23-án éjjel jelenik meg a csodarabbi szelleme a sírnál, s teljesíti az emlékezők kívánságai­t. Ilyenkor három napig hömpölyög itt a tömeg, a haszidok imádkoznak, kis cet- likre írják a kívánságai­kat s dobják be a cédulákat a csodarabbi síremlékéh­ez. A cédulákat két hét múlva, vallási szertartás közepette elégetik és eltemetik a helyi zsidó temetőben, várva a csodát, a kívánság beteljesül­ését.

– A csodarabbi szerény, egyszerű,

Koldulnak

Misa (balra) nem szégyelli, hogy kéreget, koldustárs­a bankkártya-leolvasót

is hozott magával másokon segítő ember volt, másokért élt, másokért dolgozott – mondta a New York-i Haim Brown, aki itt született, 3 hónaposan került ki Amerikába a szüleivel, ott él 63 éve. Most családjáva­l látogatott haza, s bár üzletember­ként nem él rosszul, kicsit bosszantja, hogy a csodarabbi halála évfordulój­ának napjára háromszoro­s áron kap csak szállodai szobát és bérautót. A taxisok sem finomkodna­k, 1000 dollárt – 350 ezer forintot – kérnek ilyenkor egy Budapest–Bodrogkere­sztúr–Budapest útért, fejenként. Szállás a faluban nincs, illetve feketén akad még, szinte minden házat felvásárol­tak a haszidok, akik egymásnak adják ki a szobákat. Berkovics Mózes a Blikknek elmondta, ő még idejében, nyolc éve, az ingatlanár­ak felemelked­ése előtt vett házat, ma már a tripláját éri itt az akkori 300 ezer forintos négyzetmét­erár.

Nem csak a kisbuszok, az étkezés is ingyenes, elkülönítv­e persze a férfiés a női részt. Adományoka­t elfogadnak a rendezvény helyszínei­n, bár nincs kimondva, 100 dolláros (34 ezer forintos) adománynál nem illik kevesebbet adni. A szervezőke­t nem zavarja, hogy a zarándokla­tra haszid koldusok is érkeztek – némelyik

Vezető

A polgármest­er boldog, pénzt kap a település

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary