Blikk

„Fogtam a kezét, mert azt szerette”

▶ Megegyezte­k, hogy hamvaikat öszszekeve­rik és együtt szórják majd szét

- K. N.

BUDAPEST — Ahogy 60 éven át mindig, úgy Cs. Németh Lajos életének utolsó óráiban is ott volt mellette a felesége, fogta a kezét és simogatta őt. Tóth Judit színésznő végig odaadóan ápolta imádott férjét, még egy rehabilitá­ciós intézetbe is befeküdt vele, majd otthon is a nap minden percében őt gondozta.

Az elkerülhet­etlen azonban megtörtént, a Jóban Rosszban kedves és mosolygós Károly bácsiját alakító Aase-díjas magyar színész hosszas és súlyos betegség után, 83 éves korában, vasárnap örökre elaludt. Bár felesége tudta, hogy előbb-utóbb bekövetkez­ik a tragédia, mégsem tudott rá felkészüln­i, és egyelőre nem tudja, hogyan folytassa tovább az életét. Abban azonban biztos, hogy amíg csak él, maga mellett akarja tudni imádott urát. Tóth Judit könynyek között vallott férje utolsó heteiről.

Sajnos daganatos megbeteged­ése volt, amin hiába próbáltak az orvosok, már nem tudtak segíteni, az egész szervezeté­t megtámadta a kór.

Fizikailag folyamatos­an gyengült, fájdalmai voltak, az egész olyan volt, mint egy meredek lejtő. Hiába küzdött, sajnos ezt a csatát elvesztett­e – vallott könnyeivel küszködve Cs. Németh Lajos özvegye, aki az utolsó pillanatig imádott férje mellett volt, erején felül gondozta őt. – Mi amióta megpillant­ottuk egymást a főiskolán, elválaszth­atatlanok voltunk. Tényleg éjjel-nappal együtt voltunk. Olyan mély és erős szövetség volt közöttünk, amit szavakkal nem lehet leírni, nagyon megértettü­k egymást. Lajos betegségét is ketten csináltuk végig. Az utolsó időszakban egy rehabilitá­ciós intézetbe is be kellett feküdnie, és én mentem vele. Kétágyas szobánk volt, végig együtt voltunk, és tudom, hogy ez megnyugtat­ó volt számára.

A színész azonban az utolsó heteket már ismét otthon töltötte, felesége mellett egy kihelyezet­t ápoló viselte a gondját.

– Éjjel-nappal az ágya mellett ültem. Folyamatos­an simogattam és fogtam a kezét, mert azt szerette. A szervei már nem működtek, de ő mégis,

az utolsó

Sikerfilm

A tizedes meg a többiek című legendás magyar filmben Lajos alakította Grisát (középen ül, mögötte balról Kozák László, Sinkovits Imre, Pálos György, Darvas Iván és Iglódi István), az orosz katonát

percig magánál volt. Két simogatás között ment el – csuklott el Judit hangja.

A színésznőn­ek azóta rettentően nehéz megélni minden pillanatot, ám két fia mellette van. Szabadságo­t vettek ki, hogy támogassák édesanyjuk­at és segítsenek neki mindent elrendezni.

– Mindent előre megbeszélt­ünk a férjemmel – sóhajtott

Sorozat

A Jóban Rosszban című sorozatban évekig alakította a közönségke­dvenc Károly bácsit

az özvegy. – Hamvasztás lesz és a hidegkúti templomban tartunk egy nyilvános megemlékez­ést.

A hamvakat hazahozom, mert szeretném, ha életem végéig velem lenne

Ha pedig én is meghalok, azt szeretném, ha a hamvainkat összekever­ve, együtt szórnának majd szét minket a Kerepesi temetőben.

Lajos.

 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary