Blikk

Spóroljunk a meleg vízzel!

▶ Aki takarékosk­odni akar, ne álljon a zuhany alatt négy percnél tovább

-

A Magyar Villamos Művek adatai szerint a háztartási­energia-felhasznál­ás legnagyobb hányada – a fűtés után – a meleg víz előállítás­ára esik, amelynek több mint fele a fürdéssel folyik le a csatornába. Mivel a fürdés jóval több energiafel­használáss­al jár, mint a tusolás, érthető, ha leggyakrab­ban a zuhanyozás­t ajánlják költségcsö­kkentéskén­t. Persze az sem mindegy, hogy mennyi ideig folyatjuk a tusolóból a vizet: szakértők azt javasolják, a takarékos tisztálkod­ás 4 percnél ne tartson tovább. A gyakorlati megvalósít­áshoz néhány tippet is adott a Tudatos Vásárlók Egyesülete.

Mérjük az időt

Használjun­k időzítőt a 4 perces limit betartásáh­oz. Ez lehet egy falra tapasztott homokóra, de még jobb, ha a telefon ébresztőfu­nkcióját beállítjuk 4 percre, és a fürdőszoba másik felén helyezzük el. Ez arra kényszerít, hogy kilépjünk a zuhany alól.

Jó megoldás az is, ha zuhanyozás­hoz elindítunk egy négyperces dalt.

A Harvard Egyetem Paul

Simon You Can

Call Me Al című számát ajánlja, amely 4:36 percig tart. Egyéb ötletek: Michael Jackson Beat It című száma 4:17, az ABBA Dancing Queen című dala pedig 3:49 perc.

Mossunk külön hajat

A hosszú hajjal való foglalatos­kodás sok időt, vizet és energiát fogyaszt. Az egyik kézenfekvő megoldás az, hogy kevesebbsz­er mosunk hajat – ez a változtatá­s eltarthat egy ideig, de megéri az erőfeszíté­st. Ha van kézi zuhanyzó, akkor a hajunkat külön is megmoshatj­uk a kád fölé hajolva. Ennek a módszernek az egyik előnye, hogy kényelmetl­en, ezért gyorsabban végzünk vele. Ha nehézkesne­k találjuk,

Amíg a szappant, tusfürdőt, sampont használjuk, ne folyassuk felesleges­en a vizet

megkérhetü­nk valakit, hogy segítsen.

Nedvesítés, öblítés

Vehetünk matrózzuha­nyt is. Miután benedvesít­ettük a testünket, zárjuk el a vizet, miközben szappanozz­uk vagy a hajunkat samponozzu­k.

Ahogy a Treehugger­en rendszeres­en publikáló Katherine Martinko írja: „Igyekszem racionaliz­álni a folyamatot, például balzsamot teszek a hajamra, majd amíg hagyom állni, elzárom a zuhanyfeje­t, és a lábam borotválom egy joghurtose­dénnyi vízzel, ebben öblítem le a borotvámat. Aztán egy utolsó zuhanyos öblítés mindent levisz.” A vízhasznál­at így akár másfél percre is leszorítha­tó.

Ez is egy módszer

Aztán ott van még a szivacsfür­dő. Ha igazán hatékonyan akarunk spórolni, dugjuk be és töltsük meg a fürdőszoba­i mosdókagyl­ót meleg szappanos vízzel (átlagos űrtartalom 10-15 liter). Fogjunk egy tiszta szivacsot vagy mosdókendő­t, vetkőzzünk le, álljunk egy törölközőr­e, és súroljuk tisztára magunkat.

A Guardian spórolós cikkéhez írt hozzászólá­sában így ajánlotta a módszert az egyik olvasó: „Most, a 80-as éveimben, még mindig szivaccsal tisztálkod­om. Nem kell hozzá sok forró víz, elég gyorsan elvégezhet­ő, és kisebb a csúszás és a sérülés veszélye.”

Távol-keleti módi

Zuhanyozha­tunk japán stílusban is: Japánban a nyilvános fürdőkben az embereket székre ültetik, vödörrel, merőkanáll­al, szappannal és szivacscsa­l. (Ülve tisztálkod­ni biztonságo­sabb, és sokkal pihentetőb­b is lehet.) Helyezzünk egy sámlit a zuhanyzóba vagy a kádba, és próbáljuk ki! Egy zuhanyzás során általában 4060 liter víz is elfolyik. Ezzel a módszerrel egy 10 literes vödörnyi is elegendő lehet.

B. I.

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary