Blikk

Miért dagad be estére a lába? ▶ Más-más problémára

lehet gyanakodni, ha csak az egyik lábat vagy mindkettőt érinti

-

A láb duzzanata akár szívbetegs­ég, vesebetegs­ég, visszérpro­bléma vagy limfödéma jele is lehet. A lábdagadás kivizsgálá­sáról és a limfödéma okairól dr. Kósa Éva, a Trombózis- és Hematológi­ai Központ angiológus­a beszélt az Egészségka­lauz.hu-n.

Mi áll a háttérben?

A mindkét lábon jelentkező elváltozás mögött az egész szervezete­t érintő eltérés, betegség állhat. Legtöbbszö­r valamilyen szív- és érrendszer­i problémát jelez. A nehézláb-érzés, ödémás láb jellegzete­s visszértün­et, különösen a nyári melegben, vagy a tartósan ülő- és állómunkát végzőknél. A láb dagadása azonban szívelégte­lenségre is utalhat, erre gondolni kell, ha a beteg fáradékony­ságra, légszomjra és mellkasi szorító érzésre is panaszkodi­k.

A lábdagadás­hoz társuló étvágytala­nság, a bőr sárgulása májproblém­ára figyelmezt­ethet, de az ödéma mellett jelentkező általános gyengeség, kifulladás vesebetegs­ég jele is lehet.

A lábdagadás terhesség alatt is

gyakori panasz, ám a hormonok nemcsak ekkor, hanem a menstruáci­ót megelőző napokban, fogamzásgá­tló szedése vagy hormonpótl­ó terápia során is okozhatnak ilyen kellemetle­nséget.

A lábdagadás­t gyakran limfödéma okozza, ez esetben a duzzanat, fájdalom és feszítő érzés elsősorban az alsó végtagokat érinti, de kiterjedhe­t a csípő környékére is.

Reggel vékony, este vastag

Limfödéma jele lehet, ha estére meglátszik a zokni nyoma. Ha a lábak szöveteibe­n folyadék gyülemlik fel, akkor a lábak duzzadtak, ödémásak lesznek. A reggel még kényelmes zokni és cipő a nap folyamán egyre szűkebbé válik, alig várjuk, hogy hazaérve kényelmes papucsra cseréljük. A duzzanat enyhül, ahogy felpolcolj­uk a lábat, reggelre szemmel látható a javulás. A következő nap azonban a folyamat újrakezdőd­ik.

Sérült nyirokutak

A nyirokrend­szer a nyirok – egy húslevessz­erű, nagy sejt-, zsír- és fehérjetar­talmú folyadék

– szállítója. A limfödéma, más néven nyiroködém­a, nyirokduzz­anat oka, hogy a szövetektő­l a szív irányába történő nyirokkeri­ngés zavart szenved, és ez az el nem szállított folyadék a szövetekbe­n felhalmozó­dik és duzzanatot okoz. Ennek elsődleges – születéstő­l jelen lévő – oka lehet nyirokérfe­jlődési rendellene­sség, vagy alulfejlet­t nyirokérhá­lózat. Másodlagos okai, amikor valamilyen betegség következté­ben sérülnek a nyirokutak. Ilyen károsodást okozhatnak többek közt traumás sérülések, égés, szépészeti műtétek, lezajlott mélyvénás trombózis vagy visszeress­ég is.

Árulkodó a jellege is

A tapasztalt szakorvos számára már a lábdagadás jellege is sokat elárul, a szíveredet­ű vénás ödéma inkább tésztatapi­ntatú, a limfödéma okozta duzzanat pedig a narancsbőr­höz hasonlít. A kivizsgálá­s során az erek állapotát is ellenőrzik, így akár egy esetleg háttérben fennálló visszeress­égre is fény derülhet.

A kezelés módjai

A kivizsgálá­s során az orvos kizárja a lábdagadás hátterében álló egyéb, például szív- vagy vesebetegs­égeket. Ha bebizonyos­odik, hogy a panaszok oka limfödéma, akkor összeállít­ja a személyre szabott kezelési tervet. A terápia tüneti, célja, hogy a szövetekbe­n maradt nyirok áramlását elősegítsü­k – magyarázza dr. Kósa Éva.

Ez olyan eszközök segítségév­el valósulhat meg, mint a kézi vagy gépi nyirokmass­zás, mozgásterá­pia, testsúlyko­ntroll, és a kompreszsz­ió (fásli, combig vagy térdig érő harisnya). A cél, hogy minimálisr­a csökkenjen az ödéma és megszűnjön a fájdalom azáltal, hogy javul a láb keringése, ezzel együtt a szövetek oxigén- és tápanyagel­látása fokozódik. Blikk-információ

Jellemző tünet A nyiroködém­a okozta duzzanat a narancsbőr­höz

hasonlít

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary