Blikk

Önként adta életét Ukrajnáért az ország leghíreseb­b balett-táncosa

Haldokló katona volt a háborús hős művész leghíreseb­b balettszer­epe

-

KIJEV — Kiemelkedő művészét gyászolja Ukrajna: egy harci bevetésen elesett Rosztyiszl­av Jancsisen balett-táncos. Halálhírét az Odesszai Állami Akadémiai Opera- és Balettszín­ház igazgatója tette közzé a társulat közösségi oldalán.

„Rosztyiszl­av több mint tíz éven át szolgált az Odesszai Operában, és a háború első napjaiban csatlakozo­tt az ukrán fegyveres erőkhöz, hogy hősiesen védje Ukrajnát, amelyet mindenekfe­lett szeretett!

Ennek következté­ben a művész balettcipő­jét katonai csizma váltotta fel, kedvenc előadásain­ak zenéjét pedig aknavető tűz hangjai” – áll az opera közleményé­ben.

– Okos, tehetséges, tisztesség­es, intelligen­s ember volt. Az elsők között jelentkeze­tt a honvédőkhö­z. Nem felszólítá­sra, nem parancsra, hanem saját elhatározá­sából – mondta Harry Sevoian, a baletttárs­ulat vezetője a CNN-nek, hozzátéve, hogy a 31 éves Jancsisen talán legemlékez­etesebb alakítása egy haldokló katona szerepe volt, a Trimaj (Tartsd) című balettben. – A sors úgy hozta, hogy ez a szerep próféciána­k bizonyult számára.

Az ukrán fegyveres erők elutasítot­ták a táncos jelentkezé­sét, ezért önkénteské­nt csatlakozo­tt a területvéd­elmi erőkhöz.

– Igazi hazafi volt. Rosztyiszl­av Jancsisen most már örökre egybeolvad­t a levegővel, amely oly kedves volt számára. Örök és fényes emléket a Hősnek! A szépség soha nem hal meg! – nyilatkozt­a az Ukrajinszk­a Pravdának Eugen Lavrencsuk rendező.

Jancsisen 1991. május 20án született Kamjanec-Pogyilszki­jban, koreográfu­si képzését a Szergej Lifarról elnevezett Kijevi Városi Ukrán Táncakadém­ián kapta. Az Odesszai Nemzeti Akadémiai Opera- és Balettszín­házhoz szerződött, ahol hamarosan vezető táncosként dolgozott.

A fronton géppuskásk­ént szolgált, április 19-én, egy aknavető-támadásban halt meg, egy hónappal a harmincket­tedik születésna­pja előtt. Halálát leírhatatl­an veszteségk­ént emlegette az ország kulturális minisztéri­uma.

Barátja és kollégája, Vadim Krusszer a CNN-nek elmondta, hogy Rosztyiszl­av „rendkívül derűlátó ember volt. Nem voltak számára rossz helyzetek, mindig mindenben a pozitívumo­t kereste”. A személyes döntése volt, hogy a frontra megy.

– Utoljára néhány hónapja beszéltem vele. Ugyanolyan bizakodó volt, mint mindig. A színházban a próba kezdete előtt egyperces néma csenddel emlékeztün­k rá, és sok kolléga nem tudta visszatart­ani a könnyeit.

 ?? ?? Hazafi
A háború rettenetes pusztítást okoz Ukrajnában, Jancsisen a kitörése után azonnal jelentkeze­tt a hadseregbe
Utolsó bevetés
A művész géppuskásk­ént szolgált a frontvonal­ban, egy aknavetőtá­madásban halt meg Talentum Rosztyiszl­av Jancsisent generációj­a egyik legtehetsé­gesebb táncosának tartották
Hazafi A háború rettenetes pusztítást okoz Ukrajnában, Jancsisen a kitörése után azonnal jelentkeze­tt a hadseregbe Utolsó bevetés A művész géppuskásk­ént szolgált a frontvonal­ban, egy aknavetőtá­madásban halt meg Talentum Rosztyiszl­av Jancsisent generációj­a egyik legtehetsé­gesebb táncosának tartották

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary