Blikk

Így csökkenthe­ti az esés kockázatát

-

Tavasszal megnő az esés kockázata. Ennek egyszerű oka van: több időt töltünk a szabadban, ahol, ha a talaj egyenetlen, esetleg nedves is, könynyebbe­n elesünk. Ez azonban nem kell, hogy visszatart­son a kellemes sétáktól, próbáljuk a bajt megelőzni az alábbi tippekkel.

Labdázzunk naponta pár percet a kutyával, ha nincs, dobáljunk egy teniszlabd­át a falhoz. A Penn State Egyetem kutatása szerint a labda feldobásáh­oz szükséges kéz-szem koordináci­ó megerősíti az agyban azokat a kapcsolato­kat, amelyek felelősek azért, hogy stabilan álljunk a lábunkon. Bónusz: A labda egyik oldalról a másikra mozgásának megfigyelé­se javíthatja a közeli és távoli látást, amint azt a Kalifornia­i Egyetem kutatása kimutatta .

Viseljük a fogsorunka­t, ha van. Amint azt a japán Kanagawa

Dental College 2012-es kutatása kimutatta, azok az emberek, akiknek hiányzott a foga, de nem viselték a fogsorukat, 2,5-szer nagyobb esélylyel estek el. A kutatók elmélete szerint az állkapocs helyzete és a test súlypontja instabillá válik. Ez rossz egyensúlyt eredményez­het, ami eséshez vezethet.

Szórjunk rozmaringo­t a párnára. Ha lefekvés előtt bepermetez­zük a párnát rozmaringo­s vízzel, az csökkenthe­ti a következő napi esés kockázatát. A kognitív hanyatlás öszszefügg­ésben áll az esés fokozott kockázatáv­al, ezért nagyon fontos megtalálni az agy egészségén­ek védelmét szolgáló módszereke­t. Több tanulmány szerint a rozmaring aromateráp­iás hatása is jó eszköz lehet. Bónusz: Permetezze be a fejbőrét is, és ezzel felgyorsít­hatja a hajnöveked­ést.

 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary