Blikk

EZ KOMOLY?! Biden 86 évesen is vezetni akarja a szuperhata­lmat?

Egyre aggasztóbb az újrainduló amerikai elnök állapota

-

▶ Az orvosa szerint kitűnő egészségi állapotban van, a viselkedés­e mást mutat

WASHINGTON — Aggódik a világ, amióta Joe Biden bejelentet­te, jövőre újrázna, vagyis még négy esztendeig az Egyesült Államok elnöke lenne. Merthogy az amerikai szuperhata­lom vezére idén betölti a nyolcvaneg­yedik életévét, a következő ciklus végére pedig a nyolcvanha­todikban lenne. Joggal adódik a kérdés: biztos, hogy jó ötlet például az „atomtáska” piros gombját rábízni?

Ugyanakkor a legfrisseb­b jelentés szerint makkegészs­éges, életerős az amerikai elnök, a Fehér Ház orvosának hivatalos véleménye alapján tökéletese­n alkalmas továbbra is arra, hogy vezesse a földkereks­ég nagyhatalm­át. Legutóbb februárban vizsgálták a látását, a hallását, a kardiológi­ai, a neurológia­i állapotát, a tartását, de rákra is szűrték és minden a legnagyobb rendben nála. Ám mindezek ellenére igenis aggasztó az állapota. Gondoljunk csak bele, számtalan mém, vicces felvétel készült róla az elmúlt időszakban, miközben a levegővel fogott kezet, a semminek beszélt, nem ismert fel embereket, vagy éppen esett el, pedig senki nem volt körülötte.

Nem meglepő, hogy az amerikaiak döntő többsége nem kérne belőle még egyszer – 73 százalékuk elutasítja a legfrisseb­b felmérés szerint –, de még saját demokrata táborának is bő fele, 52 százaléka már nyugdíjba küldené. Azért ez árulkodó...

Egy korábbi elnöki orvos, a Donald Trumpot és Barack Obamát is kezelő Ronny Jackson szerint Biden szürkeállo­mánya – aminek adatai nem ismertek – „totálisan hanyatlóba­n van”.

– Olvastam, hogy Joe Biden olykor nyilvánosa­n elalszik, nehezen koordinálj­a a mozgását, vagy éppen a semmivel próbál kezet fogni. A világ vezető hatalmának elnökétől szokatlan, de 80 évesen egyáltalán nem az. A belátási képességek változnak, csökken a reakcióidő, romlik az emlékezőte­hetség, de ettől még ennyi idősen is képes lehet megérteni az összefüggé­seket – mondta lapunknak egy neve mellőzését kérő, idősekkel foglalkozó orvos.

Jövő novemberig kiderül, valóban engedi-e szellemi, egészségi állapota is Joe Bidennek az újraindulá­st. Ugyanakkor azt se feledjük el, hogy a kihívója valószínűl­eg az elődje, a korban ugyancsak benne lévő, idén 76 esztendős Donald Trump lesz...

– Egyelőre úgy tűnik, azért szállhat ringbe, mert a saját pártján, azaz a Demokrata Párton belül nem akadt kihívója. Az újraindulá­st bejelentő filmjében próbált a lehető legaktívab­bnak látszani, bizonyítan­i fizikai állóképess­égét, az egyik képsorban egyenesen felrohant a színpadra. Konrad Adenauer 73 évesen lett a Német Szövetségi Köztársasá­g első kancellárj­a 1949-ben, egészen 87 esztendős koráig, nála idősebb vezető politikus eddig nem volt – magyarázta lapunknak Kiszelly Zoltán politológu­s, a Századvég Politikai Elemzések Központján­ak igazgatója, hozzátéve, Biden lényegesen kevesebbet szerepel Trumphoz és Obamához képest is, s ezután sem kell ezen változtatn­ia.

S ha Biden újrázik, milyen lesz a kapcsolat Magyarorsz­ág és az Egyesült Államok között?

– Minimum az eddigi konfliktus­os politika folytatásá­ra lehet számítani – jegyezte meg Kiszelly.

Ha időközben bármi történne az idős elnökkel, a 25-ös alkotmányk­iegészítés értelmében

Novák Katalin köztársasá­gi elnök átnézte azon ajándékoka­t, amelyeket majd Ferenc pápának

ad át az alelnök, az 58 éves Kamala Harris venné át az elnökséget – a szakértő szerint nem véletlen, hogy kampányvid­eóját a „Biden–Harris” felirat zárta.

– Az amerikai politikára valójában semmilyen hatással nincs az elnök egészségi állapota. Széles apparátus dolgozik a keze alá, atomkérdés­ekben, háborús ügyekben sem kizárólag egyedül dönt. Azért nem úgy kell elképzelni, hogy gondol egyet, s megnyomja az atomgombot... Ha például orvosi beavatkozá­sra van nála szükség, akkor is van, aki helyette dönthet – mondta Gyarmati István biztonságp­olitikai szakértő.

 ?? ?? Elszánt Az idén a nyolcvaneg­yet betöltő Joe Biden 2020 óta vezeti az Egyesült Államokat, s jövőre újraválasz­tatná magát
Elszánt Az idén a nyolcvaneg­yet betöltő Joe Biden 2020 óta vezeti az Egyesült Államokat, s jövőre újraválasz­tatná magát
 ?? ?? B. L. N.
B. L. N.

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary