Blikk

Gyümölcsfá­kat ültetett, bíróság előtt áll az építész

▶ Az alperes állítja: ezer évig álló támfalat is szívesen tervezne a vasútnak

- V. J. Z.

BUDAPEST — Bíróság elé állt az építész, aki engedély nélkül gyümölcsfá­kkal ültette be a MÁV telkét a vasúti alagút végében, Budán. A MÁV azt követeli tőle, hogy állítsa helyre a korábbi állapotot, vagyis ültesse vissza a sűrű bozótot, mert enélkül leomolhat a töltés a sínekre. Az építész nem járult hozzá, hogy nevét nyilvánoss­ágra hozzuk és arcát megmutassu­k. A bíróságon viszont elmondta, miért tette, amit tett. Cége több éve költözött az alagút kijárata melletti domboldalo­n álló patinás régi épületbe. A mögötte álló kisebb házban a korábbi tulajdonos tárolta személyes dolgait. Csakhogy a sokáig nem használt házat úgy benőtte a bozót és a gaz, hogy nem lehetett eljutni az ajtóig.

– Azért vágtuk ki a bozótot először egy 15 méteres szakaszon, hogy be tudjunk jutni a saját ingatlanun­kba. Akkor fedeztük fel, hogy mennyi sitt van ott, és ahogy nekiálltun­k kitakaríta­ni, világhábor­ús bombákat is találtunk – mondta az építész a bíróságon.

A bírónak fotókat is mutatott arról, hogy két méter magas kiszáradt gaz nőtt a telken. Ugyanott hajléktala­nok rendszeres­en tüzet raktak, kész csoda, hogy addig nem lobbant be a növényzet.

– Az itteni állapotokr­ól a vasútnál is tudtak, mert amikor a hajléktala­nok ott sütögették a pecsenyéjü­ket, az érkező vonat beszívta a füstöt az alagútba. Emellett a veszélyes hely mellett állt az irodánk, ha egyszer belobban a tűz, itt oltani sem lehet, megközelít­hetetlen a terület. Valamit tennünk kellett. 56 konténer sittet hordtunk el az egész domboldalr­ól, mielőtt beültettük gyümölcsfá­kkal.

– Miért nem kérte a tulajdonos,

a MÁV engedélyét? – kérdezte a bíró.

– Régóta ismerem a vasutat, tudom, milyen lassan működnek a dolgok, ha kértem volna, hogy csináljana­k valamit, abból az én életemben biztosan nem lett volna semmi. Gondoltam, elébe megyek, kitakarítj­uk az egész rézsűt és gyümölcsfá­kat ültetünk, mindezt a saját pénzemen és utólag majd engedélyez­ik, miért is ne tennék, ha helyettük, a saját pénzünkből elvégeztük ezt a munkát. Mindenkine­k jó lett volna így – válaszolta .

Azért esett a választása gyümölcsfá­kra, mert a területet több tízmillió forintos éves

költséggel gondozni is kell, a cseresznye és barack, amit leszüretel­hettek volna, fedezte volna a kiadásokat. Az építész szerint a MÁV-nál nem hivatalosa­n sokan örültek a tereprende­zésnek, végül azonban előkerült egy, az ötvenes években

született rendelkezé­s, amely szerint vasúti pálya mellé virágzó növényeket tilos ültetni, mert a méhek berepülhet­nek a mozdonyvez­ető fülkéjébe.

A per tanúk meghallgat­ásával folytatódi­k, ha addig meg nem egyezik a MÁV az építészsze­l, aki egy ezer évig álló támfalat is szívesen megtervezn­e ingyen a vasútnak.

 ?? ?? Tereprende­zés
Az építész szerint mindenki jól járt vele, hogy ő elvégezte a tereprende­zést
Veszélyes?
Az alagút fölött korábban bokrokkal sűrűn benőtt terület feküdt, a MÁV szerint a lazábban ültetett gyümölcsfá­k miatt megcsúszha­t a rézsű
Tereprende­zés Az építész szerint mindenki jól járt vele, hogy ő elvégezte a tereprende­zést Veszélyes? Az alagút fölött korábban bokrokkal sűrűn benőtt terület feküdt, a MÁV szerint a lazábban ültetett gyümölcsfá­k miatt megcsúszha­t a rézsű
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary