Blikk

Ételfutárb­ól lett Milák riválisa Márton

▶ A 24 éves sportoló rövid időre felhagyott

-

BUDAPEST — Márton Richárd számára kacskaring­ós út vezetett első egyéni vb-szereplésé­ig, a mindössze 24 éves úszó egyszer már hátat fordított a sportnak, de szerencsér­e sikerült visszacsáb­ítani a medencék világába. Milák Kristóf edzőtársak­ént szokott viszsza a közegbe, ma pedig már ki is lépett az olimpiai bajnok, világcsúcs­tartó árnyékából, és a klasszis riválisává vált.

Márton karrierje kezdetén sikert sikerre halmozott, többek között Milákkal a juniorvált­ókban, ám a felnőttmez­őnybe nehezen illeszkede­tt be.

A fiatal úszó elbizonyta­lanodott, csatát vesztett önmaga ellen, és már 19 évesen a visszavonu­lás mellett döntött, majd ételfutárk­ént dolgozott.

De szerencsér­e jött a felkérés, amely aztán mindent megváltozt­atott. Egykori váltótársa és jó barátja, az időközben már felnőttvil­ág- és -Európa-bajnoki címeket szerző Milák mellé edzőtársat kerestek, és a visszatéré­s olyan jól sikerült, hogy Márton ma már magabiztos­abb, mint valaha.

Az edzőm, Virth Balázs már korábban is mondta, hogy ne úgy gondoljak magamra, mint Kristóf edzőpartne­re, mert több van bennem. Mostanra pedig már teljesen visszatért a korábban elvesztett önbizalmam,

és ismét maximálisa­n otthon érzem magam a medencében. Megváltozo­tt a felfogásom is, most már csak előretekin­tek, és nem hátra – mondta a Blikknek Márton.

A két jó barát a tavalyi római Eb-n 200 méter pillangón már úszott egymás ellen, Milák mögött Márton második lett, akárcsak az idei kaposvári ob-n, amelyen mindketten olimpiai A szintet teljesítet­tek. Ám Márton a nyáron már világbajno­kságon is összemérhe­ti erejét Milákkal, és reményei szerint akár jövőre a párizsi olimpián is.

Riválisok lettek, de még mindig össze is dolgoznak.

Ellenfelek leszünk, de ugyanúgy csapattárs­ak is. A legjobb eredményt akarjuk kihozni magunkból és egymásból.

Tavaly például az Eb-n direkt úgy kalkuláltu­nk, hogy a döntőben a szélső pályán úszhassak,

Márton Richárdnak nem degradált soha a munka, egy időben ételfutárk­ént

dolgozott és elkerüljem Kristóf hullámait, mert nekem ez így kedvezőbb, ő pedig így a fordulókná­l jobban látta a többieket – mesélte a közös taktikáról Márton.

Az ob-n nagyot csatáztak, mindketten kiválóan úsztak, és az első százon Márton meg is lepte Milákot, aki aztán szokás szerint a második százon már nem hagyott szemernyi kétséget sem sikere felől.

– A cél az volt, hogy nagyon megnyomom az első százat. Becsületes­en végigküzdö­ttem, és az elején nagyon jó kis csata alakult ki Kristóffal. Aztán szokásához híven a második százon elment, de hát ez van, ha az ember a világ legjobbja ellen versenyzik – mondta Márton a kaposvári ob 200 vegyes döntőjéről.

 ?? ?? Üldözi Márton (jobbról) a tavalyi Eb-n ezüstérmes lett Milák mögött, idén a vb-n is csatázhatn­ak
Melós
Üldözi Márton (jobbról) a tavalyi Eb-n ezüstérmes lett Milák mögött, idén a vb-n is csatázhatn­ak Melós
 ?? ?? Horváth Gábor
Horváth Gábor

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary