Blikk

Mire kell figyelnünk, ha végrendele­tet írunk?

▶ Összeállít­ásunkból kiderülnek a legfontosa­bb feltételek, követelmén­yek

-

Egyre több embert foglalkozt­at saját vagyonának a sorsa – tavaly mintegy tíz százalékka­l többen végrendelk­eztek közjegyző közreműköd­ésével, mint 2021-ben. Sokan nem bízzák a törvényi szabályozá­sra a haláluk után fennmaradó vagyon öröklését, hanem maguk akarják meghatároz­ni, hogy ki és milyen arányban kapja meg azokat. – A tapasztala­tok szerint az idősebbek mellett már a középkorúa­k, a fiatal családosok is készítenek végrendele­tet – mondta dr. Tóth Ádám, a Magyar Országos Közjegyzői Kamara elnöke.

Fontos szabályok

– A végrendele­tnek szigorú alaki, formai, valamint tartalmi szabályai vannak: például egyértelmű­nek kell lennie, a tartalmábó­l akkor is ki kell tűnni, hogy végrendele­t, ha az az iraton nincs külön feltüntetv­e – magyarázta dr. Székely Andrea ügyvéd. – Amennyiben több oldalból áll a végrendele­t, akkor a végrendelk­ezőnek minden oldalát alá kell írni – a hivatalosa­n nyilvántar­tott nevével. Nem írhatja alá, hogy Dédike vagy Baba néni, a végrendelk­ező személyazo­nosságának egyértelmű­nek kell lenni és az örökösöket is úgy kell megnevezni, és bizonyos adataikat is közölni kell – születési hely, idő, anyja lánykori neve stb. –, hogy vitathatat­lan legyen, kire gondolt az örökhagyó – hívta fel a figyelmet a szakértő.

Örökös és tanú

Nemcsak a végrendelk­ezőnek, hanem a tanúknak is a hivatalosa­n használt teljes nevüket kell aláírni. Ha a végrendele­tet elejétől a végéig saját kezűleg írjuk, és aláírjuk, akkor nincs szükség tanúkra. Fontos tudni, hogy a tanú nem lehet örökös, az örökös pedig nem szerepelhe­t tanúként. A tanúknak nem kell ismerni a végrendele­t tartalmát, de tudniuk kell, hogy kinek és mit tanúsítana­k: vagyis, hogy azt a végrendelk­ező előttük írta alá, illetve hogy az esetleg azon már szereplő aláírást a végrendelk­ező a saját aláírásána­k ismerte el, és kijelentet­te előttük, hogy az okirat az ő végrendele­tét tartalmazz­a.

Egy végrendele­tben csak egy személy végrendelk­ezhet, ez a házastársa­kra is vonatkozik.

Az örökhagyó kiköthet feltételek­et, ezek betartása azonban az örökösö(k)től nem kényszerít­hető ki.

Ajánlott frissíteni

– Ha több eltérő időben kelt végrendele­t is készült, akkor mindig az utolsó az érvényes. Ahogy a vagyoni helyzetünk változik, úgy ajánlott az adott állapotnak megfelelőe­n frissíteni, aktualizál­ni az okiratot, hiszen lehet, hogy valamit eladunk, ami felől rendelkezt­ünk, illetve újat veszünk és nem jelöljük ki azt, hogy ki vagy kik örököljék. A végrendele­t végéről nem hiányozhat a végrendele­t keltének ideje, a pontos dátum – mondta az ügyvédnő. A helység megjelölés­e már nem érvényessé­gi feltétel.

Legyünk alaposak

– A végrendele­t tárgya lehet ingatlan és minden ingó dolog. Ingatlan: például a föld, a telek, és minden épület, építmény. Ingóság az általánosa­n ismert ingók mellett például a gépkocsi, a bankszámla, a nyereményk­ötvény és a vagyon értékű jog is, például az üdülőhaszn­álati jog.

Örökös nemcsak természete­s személy lehet, hanem alapítvány: például egyház, idősotthon, állatmenhe­ly, lehet közintézmé­ny: így múzeum, könyvtár, de semmit nem hagyhatunk például a kedvenc kutyánkra.

Végrendele­t hiányában a törvény határozza meg, ki hogyan örököl. Örökös hiányában pedig a vagyon automatiku­san az államra száll.

 ?? ?? Egyéni
B. I.
Egyéni B. I.

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary