Blikk

Hogyan lehet felturbózn­i a kert növényeit?

- Király László

Sokat hallunk és olvasunk a fenntartha­tó kertgazdál­kodásról. Ha istállótrá­gyát forgatunk be a földbe ősszel és tavasszal, egész évben növényi hulladékok­kal takarjuk a termőréteg felszínét, év közben pedig érett komposztot szórunk a növények köré és alá, akkor a természet rendje szerint járunk el. Márpedig a természet megújul, fenntartja önmagát. Erre a fenntartha­tóságra kell törekednün­k.

Íme, egy példa: egy mázsa istállótrá­gya fél kiló nitrogént, negyed kiló foszfort és fél kiló káliumot tartalmaz. Ez az NPK 2,5 kg pétisónak felel meg. Csakhogy a pétisó tápanyagai­t a növények csak az élénk, dús talajélet jelenlétéb­en képesek felvenni. Az istállótrá­gya (mint az erdei avar) a természete­s életerőt visszaadja a legteljese­bb megújuló képességge­l, és javítja a talaj szerkezeté­t is (nedvességt­artó képesség, morzsaléko­sság), nem utolsósorb­an pedig fokozza a termékenys­éget, táplálóbba­k lesznek a zöldségek és a gyümölcsök, koncentrál­ódnak bennük a zamatok. De nem a friss istállótrá­gya, hanem a földben bomlott, érett szerves trágya az, amivel felturbózh­atjuk a kert növényeit. A bomlás során az állati ürülékekbő­l eltűnik az antibiotik­um és hormon is, ami korunk egyik hátrányos velejárója.

Talajtakar­ó mulcsot, felaprítot­t növényi hulladékok­ból készítsünk, ami védi a termőfölde­t a túlmeleged­éstől, a gyomnövény­ek kelésétől és a kiszáradás­tól. Idővel a mulcs is lebomlik, és tápanyagga­l dúsítja a talajt. Ezért pótolni kell. Ügyeljünk az arányokra! A mulcs nitrogénta­rtalma legyen 1:35 arányban a szénnel (kevés zöld, sok szalma-széna, aprított ág, minél kevesebb forgács és fűrészpor). Mulcsozzun­k lebomlott lombhullad­ékkal, érett kerti komposztta­l, valamint kéreggel, amihez friss fűnyesedék­et adagolunk.

 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary