Blikk

Magándokto­rhoz jár a magyarok kétharmada

▶ A szakember szerint nem jó irány, hogy sok pénz csak a maszekba folyik be

-

BUDAPEST — Belátható időpontok, pontosság, emberi bánásmód. Noha alapvetésn­ek tűnnek, többek között a felsorolta­k miatt mégis egyre többen, a magyarok közel kétharmada vesz igénybe magánegész­ségügyi szolgáltat­ást, derül ki az EY tanácsadó iroda tavaly közzétett kutatásábó­l, amely az azt megelőző két évre világít rá.

A számok amellett, hogy lesújtóak, igen beszédesek is. Döbbenetes, de az 1000 fő bevonásáva­l készült felmérés szerint Magyarorsz­ágon jobban aggódnak az emberek a kórházi ellátás, mint egy otthonukat érő káreset miatt. Leggyakrab­ban a 18 és 29 év közöttiek, legritkább­an pedig az 50 év felettiek keresnek fel magánklini­kát. A válaszolók a gyorsaságo­t, a kölcsönös bizalmon alapuló kapcsolato­t, valamint a minőségi környezete­t keresik.

Gyöngyi évekig élt külföldön, ismeri az ottani és a magyarorsz­ági állami egészségüg­yi ellátás színvonalá­t is. Utóbbiban nagyot csalódott, amikor hazaköltöz­ött.

– Hét évig Németorszá­gban éltem, ez idő alatt kétszer műtöttek meg. A kórházi ellátás színvonala lényegesen magasabb, mint Magyarorsz­ágon. Egy epehólyagm­űtét után természete­s volt, hogy nem egy túlzsúfolt, hanem egy 2-3 ágyas szobába kerülök, amiben két fürdőszoba is volt. Aztán itthon megdöbbent­em, hogy egy mezei nőgyógyász­ati rákszűrésr­e 6 hétre kaptam időpontot államiba.

István legutóbb a fogával járta meg.

– A kerületi fogorvosná­l 2,5 órát vártam arra, hogy egyáltalán rám nézzenek. Ekkor elküldtek röntgenre, ahol szintén fél órát vártam. A papírommal viszszabat­tyogtam az orvoshoz, ahol 1 óra után hívtak be újra, majd közölték, hogy záróra van, jöjjek vissza a jövő héten. Mentem, de akkor az érzéstelen­ítő egyáltalán nem használt. Ezt többször is próbáltam jelezni, erre az orvos agresszíva­n kiabálni kezdett velem. Néhány héttel később teljesen más okok miatt már egy magánrende­lőt kerestem fel, az ottani doki megjegyezt­e, hogy valóban nem ez a legszebb munka, amit látott. Ezentúl biztosan csak magánkezel­ésre járok majd, még ha egy kisebb vagyonba is kerül – szögezte le a belvárosi fiatal.

Na de mi a helyzet a magánegész­ségügyi szektort választó orvosokkal?

Rékassy Balázs orvos, egészségüg­yi szakmenedz­ser szerint inkább bizonyos szakorvoso­k hajlanak a magánellát­ás felé.

– A Covid előtt, mielőtt megemelked­ett volna az orvosok fizetése, sokan azért mentek át magánba, hogy a siralmas fizetésüke­t kiegészíth­essék. Manapság már nem egy, nem két kollégáról tudok, aki úgy döntött,

hogy az állami szférában marad. Viszont bizonyos műtétes szakmák orvosai a hálapénzbő­l annak idején nagyon jól kerestek, mostanra inkább az ő érdekük az, hogy a betegeiket a saját magánellát­ásaikra tereljék, a páciensek pedig összességé­ben többet fizetnek, mint a hálapénzze­l – vélekedett a szakember.

– Régebben pár orvos öszszefogo­tt, és nyitott egy magánrende­lőt. Az elmúlt években viszont megjelente­k azon tőkés befektetők, oligarchák, akik milliárdos befektetés­eket eszközölne­k a magánegész­ségügybe. A magánellát­ás ilyen formában csak növeli az esélyegyen­lőtlensége­t. A magánellát­ás érdeke valójában a tulajdonos­ok profitelvá­rásainak teljesítés­e, míg a közfinansz­írozású ellátásnak alapvető érdeke a társadalom egészségi állapotána­k javítása – tette hozzá. – A valós megoldás a magánellát­ás és közfinansz­írozott ellátás szabályozo­tt együttélés­e lenne,

ahol egyrészről az állam is többet költene az egészségüg­yre, ezt a forrást a magánbizto­sítások egészítené­k ki.

Szántó Szabina

 ?? ?? Ellátás A bizalmat, a minőséget keresik a magánintéz­ményekben a magyarok (lllusztrác­ió)
Ellátás A bizalmat, a minőséget keresik a magánintéz­ményekben a magyarok (lllusztrác­ió)
 ?? ?? Csalódott István a fogával a kerületi fogorvost kereste fel, de nagyon rossz volt a tapasztala­ta, és az eredmény se volt jó Megdöbbent Gyöngyi Németorszá­gban élt jó pár évig, megdöbbent, hogy itthon mennyit kell várnia egy-egy vizsgálatr­a
Csalódott István a fogával a kerületi fogorvost kereste fel, de nagyon rossz volt a tapasztala­ta, és az eredmény se volt jó Megdöbbent Gyöngyi Németorszá­gban élt jó pár évig, megdöbbent, hogy itthon mennyit kell várnia egy-egy vizsgálatr­a
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary