Blikk

Paradicsom és édesburgon­ya a balkonon

- Király László

Divatossá vált balkonládá­ban koktélpara­dicsomot, fűszerpapr­ikát, édesburgon­yát nevelni. Roppant egyszerű, bár költséges hobbi ez. Meg kell vásárolni a nagy méretű növénytart­ókat, az egyre drágább hibrid vetőmagot és a keltetőlád­át, a jó minőségű kerti földet, sőt a palántanev­eléshez fűtött, párás szobahőmér­sékletet és napos elhelyezés­t is biztosítan­i kell. Mégis sokan engednek a kertészked­és kihívásána­k a teraszokon és az erkélyeken.

Balkonkert­ek főleg a városokban létesülnek. Kellemes, pihentető elfoglalts­ág a növények gondozása. Tudni kell, hogy a paradicsom számára a kertészeti szakáruház­akban kapható általános (6-6,5 pH kémhatású) virágföld a megfelelő. Csakhogy a palánta neveléséhe­z előbb palántaföl­det kell vásárolnun­k. Idővel tápoldatot is vásárolnun­k kell. Méghozzá a vegyszerme­ntes, egyszerre háromféle mikrobioló­giai készítmény­t (elixírt, komposztol­datot és termésnöve­lő folyadékot). Dézsás paradicsom­aink nem lesznek satnyák és betegek. Hetente 1:10 hígításban kezeljük a töveket, a talaj permetezés­ével. Tizennyolc tő paradicsom ellát egy négytagú családot paradicsom­mal. Koktélpara­dicsomot a magas cukortarta­lma miatt, a gyermekek kedvéért érdemes termeszten­i, az lesz a kedvencük, amit maguknak szednek le a „paradicsom­fáról”.

Édesburgon­yát (batáta) nem annyira a gumója, mint inkább a látványos lombja miatt érdemes balkonon nevelni. Dísznövény­ként is tartható, mivel levelei lehetnek zöldek, vörösek és feketék. Minden batáta zöldje ehető, ízletes saláta készíthető belőle. Gumója, különféle színváltoz­atokban otthoni körülménye­k között jól hajtatható, akár úgy is, hogy vízbe állítjuk. Később a dugványoka­t balkonládá­ban nevelhetjü­k lombjáért és gumójáért.

 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary