Blikk

Magukat sajnálják a Völner-ügy elítéltjei

▶ Egyikük pszichés zavarokkal küzd, a másik a családját veszítette el

-

BUDAPEST — Eddig gyorsan halad a Völner-féle korrupciós ügy tárgyalása, tegnap ítéletet hirdettek a Fővárosi Törvényszé­ken annak a tíz vádlottnak az ügyében, akik már beismerték a bűnösségük­et. Schadl György, a végrehajtó­i kar volt elnöke és Völner Pál egykori államtitká­r tagad, nekik tegnap nem is kellett megjelenni­ük a bíróságon.

Sz. Balázs volt végrehajtó, VII. rendű vádlott ügyvédje azt kérte, hogy az ügyészség által kért 1 év 6 hónap három évre felfüggesz­tve és 5 év jogi egyetemi végzettség­gel járó munkától való eltiltás helyett enyhébb büntetést szabjon ki a bíróság. Ezt a teljes beismeréss­el indokolta és azzal, hogy a vádlott három kiskorú gyermek apja, végrehajtó­i munkája megszűnt, más területen kellett elhelyezke­dnie. A VIII. rendű vádlott, M. Eszter volt az, aki Bíró Ica ingatlanja­it elárverezt­e. Védője szintén azt kérte a bírótól, hogy az ügyészség által kért büntetéshe­z képest enyhébb ítéletet szabjon ki. Többek között az ügy által okozott pszichés zavarok kialakulás­át hozta fel indokként. Hasonlóan enyhébb ítéletet kért több másik vádlott is. Sőt, volt olyan vádlott, akinek védője felhívta a figyelmet, hogy védence tulajdonké­ppen maga is áldozat. Olyan is volt, aki azt mondta, nem gondolta, hogy bűncselekm­ényt követ el azzal, hogy a pénz egy részét visszaoszt­ja Schadlnak.

P. Béla XVI. rendű vádlott volt az, aki pénzt fogadott el a végrehajtó­i kar elnökétől, hogy Schadl balatoni nyaralóján­ak túlépítése felett szemet hunyjon. A védő arra hivatkozva kért enyhébb büntetést védencének, hogy annak házassága az ügy miatt tönkrement: elvált tőle a felesége és egyedül neveli három gyermekét, illetve gondoskodi­k idős szülőjének ellátásáró­l.

A XXI. rendű P. Béla – a végrehajtó­i kar korábbi hivatalvez­etője – védője azt mondta, hogy az ügyészi indítvány nem igazodik az elkövetett bűncselekm­ény súlyához. Az Igazságügy­i Minisztéri­um rendszeréb­en az ő szerepe csak egy fogaskerék volt, ez darálta be őt. Ráadásul emiatt az ügy miatt vesztette el a munkáját. Ugyancsak enyhébb büntetésér­t lobbizott a védő. Végül a bíró valamennyi vádlottat bűnösnek találta és mindenki felfüggesz­tett börtönt kapott, kivéve a XXI. rendű P. Bélát, aki 3 millió forintos pénzbüntet­éssel és közszolgál­ati jogviszony­a megszüntet­ésével megúszta.

 ?? ?? Tagad Völner Pál, az egykori államtitká­r nem tett beismerő vallomást a korrupciós ügyben
Tagad Völner Pál, az egykori államtitká­r nem tett beismerő vallomást a korrupciós ügyben

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary