Blikk

„Nincsenek lezáratlan ügyeim”

▶ A tévés legenda tisztában van vele, ebben a korban már bármikor elmehet

- K. N.

BUDAPEST — Nem túlzás azt mondani, hogy a munka tartja életben a 85. születésna­pját ünneplő Juhász Elődöt. A tévés-rádiós legenda tudja, már abban a korban van, amikor bármelyik pillanatba­n véget érhet az élete – és erre ő fel is van készülve –, a maradék időt viszont szeretné aktívan eltölteni és dolgozni tovább. Juhász Előd érzi, hogy életkorána­k már komoly súlya van és sokkal kevesebb dolgot tud egy napba belesűríte­ni, mint húsz vagy negyven évvel ezelőtt, ettől függetlenü­l most is tevékenyen telnek a napjai. Folyamatos­an készíti Zeneközelb­en című rádiós műsorát, melynek beszélgeté­seiből egy könyvsoroz­atot jelentetet­t meg, és ezt bővíti újabb és újabb kötetek írásával.

– Ameddig erőm van hozzá, addig dolgozni szeretnék, de nem erőltetem meg magam túlzottan. Senki és semmi nem hajt, magamat mozgatom, mert örömömet lelem benne, nincs benne kényszer. Én sosem fogtam fel munkaként azt, amit csinálok, számomra ez hobbi és szórakozás is egyben. Azt gondolom, ez az egyik kulcsa annak, hogy ilyen szép kort megélhette­m – mondta lapunknak a Zenebutik című egykori tévéműsor atyja, aki emellett igyekszik egészséges életmódot folytatni. – Soha semmit nem viszek túlzásba, a mértéklete­sség a titok. Rendszeres­en járok teniszezni, és bár nem diétázom, de orvosi utasításra odafigyele­k arra is, hogy mit és mikor eszem, emiatt késő este már nem falatozom. Sok orvos barátom van, nekik is köszönhete­m, hogy még itt vagyok. Nem titkolom, hogy a szívemmel vannak gondok, ez részben örökségem, részben pedig a koromnak tudhatom be.

Ám Juhász Előd figyel arra, hogy egészségi problémái karban legyenek tartva. Az életmódja mellett szedi a gyógyszere­it és rendszeres­en jár kivizsgálá­sra is.

– Mindent megteszek, hogy minél tovább tartson számomra a földi lét. Nincs semmi extra vágyam, csak folytatni szeretném a zenével való munkát, és azt, hogy ez tetsszen az embereknek. Ugyanakkor abszolút tudatában vagyok a koromnak, és annak, hogy bármelyik pillanatba­n elmehetek. Nem félek tőle, természete­s dolognak

tartom és hívő emberként el is tudom fogadni. Már mindent elrendezte­m magam körül, nincsenek lezáratlan ügyeim, a családomma­l is minden tisztázva van, úgyhogy, ha eljön a pillanat, nyugodt szívvel távozhatom – hangsúlyoz­ta a Magyar Katolikus Rádió munkatársa, aki nagyon örül annak, hogy ilyen jó állapotban ünnepelhet­te még a születésna­pját.

– Bár előző este koncerten voltam, mégis azzal indítottam a napot, hogy reggel fél hétre mentem teniszezni, majd a rádiós műsorom újabb adását vettük fel. A családomma­l már május elsején ünnepeltün­k. Előzetesen e-mailben és személyese­n is mindenkive­l tudattam, hogy nem kérek ajándékot, és ezt be is tartották. Számomra az volt a fontos, hogy minden gyermekem és unokám velem legyen, ez alól egyedül a legkisebb, Botond volt kivétel, ő egy tábor miatt igazoltan volt távol. A barátokkal pedig majd ezután jön a közös ünneplés – tette hozzá Juhász.

 ?? ?? Dolgozik Juhász Előd vallja, ameddig csak energiája van, szeretne dolgozni, most is több műsora van a Magyar Katolikus Rádióban
Dolgozik Juhász Előd vallja, ameddig csak energiája van, szeretne dolgozni, most is több műsora van a Magyar Katolikus Rádióban

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary