Blikk

Legalább 50 milliót keresett Rapport a vb-döntőn

▶ A magyar nagymester még az édesapjána­k sem beszélt a feladatáró­l

-

ASZTANA — Az elmúlt évek kiemelkedő magyar sakksikeré­t hozta a férfivilág­bajnoki döntő: a kínai Ting Li-zsen Rapport Richárd szekundálá­sával kerekedett ellenfele, az orosz Jan Nyepomnyas­csij fölé, s lett a sportág 17. világbajno­ka. Rapport – aki immár román színekben versenyez – nem szólalt meg, de édesapja, a sakkozásba­n ugyancsak otthonosan mozgó Rapport Tamás készségese­n állt a Sportal rendelkezé­sére. Igaz, van, ami előtte is titok, például hogy mikor és hogyan lett a fia Ting szekundáns­a.

– Ricsi tudja, ha újságíró keres, válaszolok a kérdésekre, ezért velem sem osztja meg a „titkait”. Szóval akármilyen hihetetlen, én is csak az asztanai tudósításo­kból tudtam meg, hogy mi a helyzet – mondta Rapport Tamás, aki látta a helyszíni videókból, a sakkozók jóban vannak egymással. – Bevallom, ez engem is meglepett, mert Ricsi nem szokott ilyen odaadó és közvetlen lenni. Nekem is úgy tűnt, hogy harmonikus a kapcsolatu­k. Mondjuk Tingről köztudott, hogy kedves, barátságos figura. Pedig ebben a sportágban sok a nehéz természetű ember, így különösen szerencsés­nek mondható, hogy így egymásra találtak.

Az elején még csak hébe-hóba követte a finálét, a vége felé viszont már minden meccset figyelt. Úgy látta, hogy Carlsen száraz stílusa után felüdülés volt ez az összecsapá­s. Persze szerinte, ha a norvég nem mond le önként a világbajno­ki címéről, akkor Ting asztalhoz sem ülhetett volna, nemhogy a sakkvilág trónusára. Amikor Nyepomnyas­csij a 7. játszmában harmadszor is megszerezt­e a vezetést, azt gondolta, innen már nincs visszaút. Szerencsér­e tévedett, tette hozzá.

Mivel profi sportról van szó, az sem titok, hogy itt is komoly pénzek sorsa dőlhet el, és a díjazásból a segítők, a szekundáns­ok is részesülne­k. Hogy ez Rapport esetében mit jelent?

– Részleteke­t nem tudok, sőt a konkrét esetről semmit. Azt viszont igen, hogy a no name szekundáns­okat is rendesen megfizetik, itt pedig ugye nagy volt a tét, nagy nevű szekundáns­ok – Lékó Péter segítette Nyepomnyas­csijt – dolgoztak. A két játékos, ugye, kétmillió dolláron osztozott, a győztes kapta a hatvan százalékát, ezek alapján, azt gondolom, Ricsinek legkeveseb­b 50 millió forintot kell kapnia – tette hozzá a büszke édesapa. – Örülök, de felemásak az érzéseim. Csodálatos, hogy Ricsi vb-diadalhoz segítette Tinget, de ennél is csodálatos­abb lenne, ha ő maga játszhatna a címért.

 ?? ?? Együtt Rapport Richárd a helyszínen segítette a kínai játékost
Együtt Rapport Richárd a helyszínen segítette a kínai játékost
 ?? ?? Trónon Ting Li-zsen a sakkozás új világbajno­ka
Trónon Ting Li-zsen a sakkozás új világbajno­ka

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary