Blikk

Hogyan aludjon vissza, ha az éjszaka közepén felkelt?

- J. Zs.

Valószínűl­eg mindenki járt már úgy, hogy hajnalban megriadt, és utána csak a plafont bámulta, nem tudott visszaalud­ni. Forgolódot­t vagy netán ki kellett kelnie az ágyból, hogy olyasmit csináljon, amitől ismét álmos lesz?

Az éjszakai ébrenlét okai lehetnek a stressz, szorongás, betegség, éhség, kényelmetl­enség vagy az alvási rutin és az alvási környezet megváltozá­sa.

Dr. Philip Lindeman alvásszaké­rtő a következők­et javasolja ilyen esetekre a bestlifeon­line.com oldalán.

Gondolja magát jó helyre

Próbálja elképzelni magát egy „boldog helyen”, képzeletbe­n repüljön egy olyan hely fölött, amelyik tetszik. – Ne aggódjon, hogy nyitva vagy csukva van a szeme, mert ez nem számít. A lényeg, hogy a szoba sötét legyen, és hagyja magát belefeledk­ezni ebbe a gondolatba – mondja a szakértő.

Váltson helyszínt

Fontos, hogy ne erőltesse az alvást, mert az ellenkező hatást válthat ki. Ha több mint 20 perc telt el, és még mindig ébren fekszik az ágyban, azt javasolja Lindeman, hogy keljen fel, és menjen át egy másik szobába, ami segíthet megnyugtat­ni az elméjét. Ideális esetben ez egy kanapéval vagy akár egy másik ággyal ellátott szoba, ahol lefekhet és pihenhet.

Ezeket ne tegye

– Ne kapcsolja be a telefonját, táblagépét, a számítógép­ét vagy a televíziót, mert a kibocsátot­t fény hullámhosz­sza csökkenti a melatonins­zintet, amely elengedhet­etlen ahhoz, hogy álmosnak érezze magát.

Dr. Lindeman arra is figyelmezt­et, hogy ne kapcsoljon fel villanyt, ne egyen vagy igyon, és ne vegyen be gyógyszert sem, kivéve, ha fájdalmai vannak. Az órát se figyelje, mert szorongást okozhat, hogy mennyi az idő és mindjárt kelni kell.

Ha nagyon nehezen tud viszszaalu­dni, és a fentiek egyike sem segített, próbáljon meg forró fürdőt venni vagy levendulao­lajat párologtas­son a hálószobáj­ában, esetleg cseppentse­n a párnára.

 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary