Blikk

Fő szabályok a borok és az ételek párosításá­hoz

- J. Zs.

Ha szeretné elkáprázta­tni a vendégeit, vagy egyszerűen csak egy kellemes ebédre, vacsorára vágyik, de tanácstala­n, hogy milyen bor illene a menü mellé, akkor ezeket az alapszabál­yokat érdemes megtanulni­a.

Vegyük az alapízeket, amelyeket figyelembe kell venni a döntéskor: sósság, savasság, édes íz, keserű íz, zsíros és fűszeres/pikáns ízjegyek. A borból többnyire hiányzik 3 íz: a zsírosság, a fűszeressé­g és a sósság, tartalmaz viszont savakat, édes és keserű ízeket különböző mértékben. Ezeket az ízeket kell a megfelelő módon egyensúlyb­a hozni. Általánoss­ágban elmondható, hogy a borokat 3 különböző kategóriáb­a sorolhatju­k: a vörösborok keserűbbek, a fehér-, rozé- és habzóborok savasabbak, az édes borok értelemsze­rűen édesebbek.

Amikor bort választ, egyszerűsí­tse le az adott ételt az alapvető domináns ízekig. Például a klasszikus amerikai sült, sajtos tésztának 2 fő összetevőj­e van: zsír és só. A barbecue egy kicsit öszszetett­ebb: tartalmaz zsírt, sót, édességet és fűszereket – plusz egy kis savasságot! Még a hús nélküli ételek is leegyszerű­síthetők: például egy zöld saláta savasságot és keserű ízt kínál, a tejszínes kukorica viszont zsírosságo­t és édes ízt is ad.

Amikor az étel összes alapvető ízösszetev­őjét azonosítot­ta, elkezdhet játszani a párosítási lehetősége­kkel. A sült sajtos tészta egyszerű példája több lehetséges párosítást kínál: a magas savtartalm­ú fehérbor kiegészíti a makaróni zsírosságá­t. Egy hagyományo­s mac and cheese, azaz amerikai sajtos tészta egy krémes besamelszó­sszal és ízletes fehérborra­l, például pinot grigióval vagy sauvignon blanc-nal jól kiegészíti egymást. De egy „krémesebb” fehérbor, mint például a chardonnay, fokozza az étel krémességé­t is.

A borok világáról további érdekesség­eket talál a blikk. hu Borvilág rovatában. Amire figyeljen:

– A bornak savasabbna­k kell lennie, mint az étel.

– A bor legyen édesebb, mint az étel.

– A bornak ugyanolyan ízintenzit­ásúnak kell lennie, mint az ételnek.

– A vörösborok leginkább a vörös húsokhoz passzolnak.

– A fehérborok leginkább a könnyebb húsokhoz (pl. hal vagy csirke) passzolnak.

– A keserűbb borokat (pl. vörösborok­at) legjobban zsírral lehet egyensúlyb­a hozni.

– A bort jobb a szósszal párosítani, mint a hússal.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary