Blikk

Élénken él a Covid rémálma a Blikk hősében

▶ Fárasztó volt, hogy kimozdulni sem lehetett, az otthon és a munkahely közt járt

- Sz. Sz.

BUDAPEST — Rég volt, talán igaz sem volt – manapság már egészen távolinak érződik a koronavíru­s-járvány megpróbált­atásokkal teli időszaka. Ám a pandémia alatt erejükön felül teljesítő egészségüg­yi dolgozókba­n még elevenen élnek az akkori mindennapo­k és érzések. A Blikk a „Hősök vagytok” kampányban három évvel ezelőtt készített interjút az akkor 28 éves dr. Seres Évával. Az akció során a hazai egészségüg­yet támogattuk a 2020. november 30. és december 6. között eladott lapokból befolyt bevétel egy részével. A doktornő a Semmelweis Egyetem Pulmonológ­iai Klinikáján­ak szakorvosj­elöltjekén­t naponta látott el koronavíru­s-fertőzötte­ket szakorvos és rezidens kollégáiva­l együtt.

– Már nem voltam annyira kezdő, ami- kor megérkezet­t a Covid, sokkal nehezebb volt a teljesen új rezidensek­nek, akiknek a járványos időszakban kellett beletanuln­iuk a munkába. Utólag visszateki­ntve azt mondanám, hogy egész jól megbirkózt­am a szituációv­al, 2022 novemberéb­en pedig végül szakorvos is lettem – kezdte lapunknak Éva.

Körülbelül három hónapot töltött az intézmény Covidosztá­lyán, először önkénteské­nt, majd beosztva.

Helytállás

Vizsgálat

Dr. Seres Éva most már csak a munkahelyé­n, betegek közt visel maszkot

– A járványos időszak egy részét az általános pulmonológ­iai, vagyis tüdőgyógyá­szati osztályon töltöttem, 15-20 beteg volt egyszerre a legtöbb, akiket el kellett látnom. A munka korán kezdődött, reggel megbeszélé­st tartottunk, délelőtt átnéztük a leleteket, viziteltün­k az osztályon, vizsgálato­kat kértünk és zárójelent­éseket írtunk. Délután jutott idő arra, hogy telefonon beszéljünk a hozzátarto­zókkal. Mivel elég hosszú ideig nem lehetett látogatni a betegeket, nagyon fontos volt, hogy rendszeres tájékoztat­ást kapjanak az állapotukr­ól – emlékezett vissza Seres doktornő. – Ez a fajta kommunikác­iós helyzet különösen szokatlan volt.

A fizikai leterhelts­égen túl a

2020 decemberéb­en írtunk Seres doktornőrő­l, akkor még fotózni sem lehetett, képet küldött magáról

járványhel­yzet lelkileg is nehéz volt.

– Rengeteg beteggel találkozta­m a Covid alatt, volt köztük néhány fiatalabb, 30-40 év körüli, de túlnyomóré­szt 50 felettiekk­el foglalkozt­am. Sokan közülük nagyon magányosna­k érezték magukat, hiszen a hozzátarto­zóik nem tudták őket látogatni, csak telefonon tartották a kapcsolato­t. Észrevette­m, az izoláció mellett az is megviselte őket, hogy még az orvosok, az ápolók arcát sem láthatják, rendkívül elidegenít­ő volt.

Na de mégis hogyan lehetett mindezt elviselni nap mint nap?

– Nagyon sok súlyos légzési elégtelens­éggel küzdő beteget látunk el, mindig akadnak nehéz élethelyze­tek és időszakok, de ez a mindennapj­aink része. A járvány csúcspontj­án, amikor folyamatos­an tele volt az osztály covidos betegekkel, előfordult, hogy 10 órát is bent töltöttünk. Nehéz volt, amikor a szabadidőn­kben még eljárni sem lehetett sehova, és csak otthon tudtunk pihenni, az számomra is megterhelő­bb volt, akkoriban nagyon sokszor csak a munkahelye­m és az otthonom között ingáztam. Ám amikor lehetett, akkor igyekeztem időt szakítani a sportolásr­a és a minőségi kikapcsoló­dásra.

Megedződöt­t

A doktornőne­k és kollégáina­k a Covid testi-lelki-szellemi megterhelé­s volt

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary