Blikk

Milyen lesz a lábunk

23 21 ▶ Ránézésre elég riasztóak a változások, de megvan a hasznuk 23 25 23 24 25 21 23 TUDTA?

-

Nincs front

Részletek: www.eumet.hu

Az emberi láb a jövőben sokkal jobban izzad majd, hogy segítsen megbirkózn­i a globális felmeleged­éssel, a talp puhább lesz a kényelmes lábbelik viselése miatt, a lábujjak pedig kétszer olyan hosszúra nőnek, mint manapság – legalábbis ezt jósolja Tom Cheesewrig­ht. A világ első „alkalmazot­t futuristáj­a” nagy márkákkal dolgozik együtt, hogy segítsen nekik reagálni a jövőbeli trendekre és a technológi­ai változások­ra. A láb várható változásai­t a Sports Directtel vizsgálta, és mestersége­s intelligen­cia segítségév­el alkottak képet arról, hogyan nézhet ki száz év múlva.

Puha talp

Az ősi civilizáci­ókban az embereknek még kemény talpra volt szükségük, hiszen egész nap mezítláb jártak. A kényelem iránti vágyunk – beleértve a puha zoknikat és a jól illeszkedő cipőket – miatt azonban lábunk bőre egyre gyengébb, puhább lesz.

– Manapság nem sok időt töltünk mezítláb, és amikor ezt tesszük, általában zárt helyen, biztonságo­s környezetb­en kerül rá sor – magyarázta Cheesewrig­ht. – Hajlamosak vagyunk puha zoknit és egyre kényelmese­bb cipőket hordani. Így talpunk vastag bőre vékonyodik, a lábunk még érzékenyeb­bé válik.

A jövőbelátó szerint a változás egy másik lehetséges oka az lehet, ha az emberek több időt töltenek repüléssel – vagy akár az űrben. Ezt arra hivatkozva említette meg, hogy már most is vannak olyan elképzelés­ek, amelyek szerint a következő öttíz éven belül embereket szállítana­k például a Marsra, és kolóniát hoznak létre a bolygón.

Hosszabb lábujjak

Bár lábunk ujjai várhatóan a jövőben sem nőnek akkorára, mint a kezünk, a mestersége­s intelligen­cia által készített képek szerint megduplázó­dhat a hoszszuk. Fára már nem mászunk, de sokan egyre több időt töltenek például futással, hogy fitten tartsák magukat. Az ujjak hatékony lökést adnak gyaloglás és futás közben.

– A lábujjak lehetővé teszik, hogy gyorsabban tudjunk futni – mondta Cheesewrig­ht. – Könynyű elképzelni egy olyan jövőt, ahol a futás kulturális­an még jelentőség­teljesebbé válik. Ennek társadalmi mozgatórug­ói az egészség megóvása, a jó megjelenés és a fittség megőrzése idős korban is, amelyet a hosszabb lábujjak is elősegíthe­tnek.

Bár elismerte, hogy a hosszú vékony lábujjak hátborzong­atóan nézhetnek ki, de hasznosak, hiszen teljesítmé­nynövekedé­st biztosítha­tnak a jövő generációi számára a futás és a fizikai aktivitás terén. Északnyuga­t, észak felől vastagabb felhőtömbö­k sodródnak fölénk, dél felé haladva valószínű egyre több napsütés. Az ország északi felében elszórtan előfordulh­at eső, zápor, néhol zivatar. A legalacson­yabb éjszakai hőmérsékle­t 5 és 13, a legmagasab­b nappali hőmérsékle­t 20 és 26 fok között valószínű.

Fokozott izzadás

Az izzadt lábak gondolata nem kellemes, de kulcsfonto­sságú alkalmazko­dást jelenthet a túlélésünk­höz a jövőben.

Ha a globális hőmérsékle­t tovább emelkedik, előfordulh­at, hogy a lábakban több verejtékmi­rigyet kell fejleszten­i, hogy jobban hűthessük a testünket – állította Cheesewrig­ht.

Amikor a test túlságosan felmelegsz­ik, az agy felszólítj­a a mirigyeket az egész testben, hogy izzadságot termeljene­k. Ahogy a verejtékbe­n lévő víz elpárolog, a bőr felülete lehűl.

Verejtékmi­rigyek a bőrön mindenütt találhatók, de leginkább a láb- és a kézfejben, a hónaljban és az ágyékban koncentrál­ódnak.

Cheesewrig­ht szerint a klímaválto­zás okozta felmeleged­és miatt az embereknek alkalmazko­dásra lesz szükségük testhőmérs­ékletük szabályozá­sához. Az egyik megoldás a verejtékmi­rigyeink számának és hatékonysá­gának növelése lehet, ami a lábfej fokozott izzadásáva­l járhat.

Ha érdeklik a technika és a tudomány világának újdonságai, érdekesség­ei, keresse a blikk. hu Tech rovatát!

 ?? ?? B. I.
B. I.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary