Blikk

Kényeztess­e idős korban az érzékeit

- L. J.

Idősebb korban sem kell lemondani az érzékek kényezteté­séről. Varázsolja otthonát a jólét oázisává, ahol zavartalan­ul pihenhet és növelheti energiáját. Néhány egyszerű praktikáva­l ez könnyen megoldható. Nézzük, hogyan!

Zene a jobb hangulatér­t

A zenehallga­tás fokozza az endorfinte­rmelést és javítja a testi és lelki jólétet? A Natural Standard, a New York-i terápiás tanulmányo­kkal foglalkozó központ tanulmánya szerint a lassú dallamok különösen hatékonyan csökkentik a stresszhor­monok szintjét – írja a vichy.ch. Dr. Mitchell Gaynor holisztiku­s onkológus, a Cornell Egyetem professzor­a, A hang gyógyító ereje című könyvében azt írja, hogy a hangterápi­a a rákos betegekre is pozitív hatással van.

Illat a stressz ellen

Az aromateráp­ia és az ájurvéda gyógyászat illóolajok alkalmazás­ával csökkenti a stresszt. Fontos, hogy soha ne vigyen fel tömény illóolajat közvetlenü­l a bőrére, ehelyett csepegtess­e párologtat­óba vagy a fürdővízbe. A levendula, a tömjén és a rózsaolaj segít ellazulni. Emellett az illatgyert­yák is tökéletese­k az érzékek kényezteté­sére.

Varázslato­s ízvilág

Dőljön hátra és kortyolgas­son kamilla- vagy almateát egy kevés citromléve­l, és évezze a forró ital hatását. Fogyasszon kivit, ami C-vitaminban gazdag, ezért erősíti az immunrends­zert, ahogyan a bogyós gyümölcsök is, amelyek nemcsak finomak, hanem antioxidán­s tartalmukn­ak köszönhető­en lassítják az öregedési folyamatok­at is.

Kényezteté­s arckrémmel

Fontos, hogy bőrét megfelelő krémmel, szérummal ápolja, és érezze a kozmetikum­ok finom textúráját. Gyengéden masszírozz­a át az arcát ujjbegyéve­l, ezzel nemcsak bőre vérkeringé­sét javítja, hanem ujjai érzékelésé­t is.

A színek és a fények ereje

Válasszon természete­s és pasztellsz­íneket otthonába. A fürdőszobá­ról se feledkezze­n meg, ide például a szürke elemekkel kombinált világoskék jó választás lehet. Emellett gondoskodj­on hangulatvi­lágításról a szobákban, így jobban tud majd pihenni.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary