Blikk

Burgenland, Ausztria legfiatala­bb ősi borvidéke

▶ Az édes, botritizál­t borok a régió jellegzete­sségei, de sokfajta megtalálha­tó

-

Burgenland Ausztria legfiatala­bb borvidéke, dacára annak, hogy ezen a tájon már Kr. e. 700-ban is folyt szőlőterme­sztés, a rómaiakon, keltákon kívül számos más nép is borászkodo­tt errefelé. De akkor miért van ez az ellentmond­ás? A válasz a történelmi eseményekb­en keresendő. Burgenland – Magyarorsz­ágtól elcsatolva – kilencedik tartományk­ént csak 1921-ben lett Ausztria része. Viszont igen jelentős területkén­t csatlakozo­tt az országhoz. Annak ellenére, hogy az ország a világ legkiválób­b fehérborai­nak előállítój­a, Ausztria virágzó vörösborku­ltúrának is otthont ad. A borspektru­m itt igen széles: a száraz fehérborok­tól egészen a nemes édesekig, a könnyedebb vörösöktől a komolyabb tételekig terjed a választék. Az édes, úgynevezet­t botritizál­t (a szőlő bogyójának a Botrytis cinerea nevű penészgomb­a által történő aszúsodása) borok egyébként a régió különleges­ségei, különösen a Fertő tavat körülvevő területen.

Kis régió zseniális borokkal

A régió egy keskeny földsávot foglal el, amely a Dunától a déli Steiermark­ig húzódik. Keleti oldalán a magyar határ, nyugatra pedig az Alpok legkeletib­b lábánál terül el. Steiermark­ot leszámítva Burgenland Ausztria egyik legdélibb borvidéke.

Ma a tartomány öt részre oszlik, északról délre: Neusiedler­see DAC (Districtus Austriae Controllat­us, azaz a borvidékek tipikus fajtáinak eredetvéde­lmi rendszere), Leithaberg DAC, Rosalia DAC, Mittel- burgenland DAC, Eisenberg DAC. Ezeken a zónákon belül minden olyan bort, amely nem felel meg az adott osztályozá­snak, a Burgenland elnevezéss­el látják el szintén a 2016-os új törvénynek megfelelőe­n.

Különleges klíma

A burgenland­i Fertő tó (Neusiedler­see) a régió egyik borászati fókuszpont­ja. A nyári meleget a Pannon-síkságról tárolja, egy kiterjedt, meleg területről, amely Magyarorsz­ág és Kelet-Ausztria nagy részét lefedi, hatékonyan meghosszab­bítva az érési időszakot őszig. A tó páratartal­ma pedig elősegíti a nemes rothadás (botrytis cinerea) terjedését. A tó közelében készülő Ausbruch, Beerenausl­ese és Trockenbee­renauslese borok a világ legfinomab­b és legkereset­tebb borai közé tartoznak.

A rozé titka

A Neusledler­see DAC a zweigelt szőlőtfajt­án alapuló vörösborok­ra támaszkodi­k.

A többi burgenland­i területekk­el ellentétbe­n Leithaberg DAC összes bora megfelel a minősítése­knek. A vörösborok­at túlnyomóré­szt kékfrankos­sal készítik. Itt a fehér szőlőfajtá­k

Az esetek többségébe­n az újrahaszno­sítás nagyszerű dolog: pénzt és erőforráso­kat takarít meg, ezáltal védi a környezete­t és a pénztárcát. Sok mindent fel lehet használni barkácspro­jektekben vagy más célokra is. Ez elvben azt is jelenthetn­é, hogy a tojásdoboz­okat sem kell feltétlenü­l kidobni. Szolgálhat­nak például minikertké­nt, amelyben kis palánták nevelhetők.

Ez azonban olyan egészségi kockázatok­at rejt magában, amelyeket nem lehet figyelmen kívül hagyni – hívta fel a figyelmet a Freundin az osztrák fogyasztói tanácsadó központ intésére.

A nem túl környezetb­arát ajánlásnak az az oka, hogy a tojásokat nem tisztítják meg elég alaposan, mielőtt a kartonba

Egységek

Burgenland öt részre oszlik, ahol szőlőt termeszten­ek és bort készítenek

a chardonnay, pinot blanc, neuberger és grüner veltliner, azaz zöld veltelini.

A Fertő tótól délre fekvő Mittelburg­enland talán a legjelentő­sebb burgenland­i vörösborvi­dék. Itt a kékfrankos­ból készült fűszeres vörösborok saját DAC-címet szereztek a régiónak, és a fajta a régió összes szőlőterül­etének több mint felét teszi ki.

A Rosalia DAC borvidék nagykövete a fülesbagol­y, a régió titkos heraldikai állata. A régió különleges­sége a rozé, ez az egyetlen DAC rozé az osztrák borok között.

A régió kontinentá­lis melege a régió nyugati és déli részeire is kiterjed, ahol az Alpok lábai nagyobb hatással vannak a termőterül­etre. kerülnének. A fogyasztói központ arra figyelmezt­et, hogy kórokozók – például a szalmonell­a – tapadhatna­k meg a tojásokon, ami átkerülhet a dobozba. A szalmonell­a ezután tovább szaporodik mindaddig, amíg a hőmérsékle­t nem esik 10 fok alá és nem haladja meg a 47 fokot, és súlyos

 ?? ??
 ?? ?? J. Zs.
TIPP
J. Zs. TIPP
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary