Blikk

Veszélyes most a favágás

-

Bárkivel előfordulh­at, hogy leparkol a szupermark­et előtt, s amikor egy órával később viszszatér, már nem emlékszik, hol hagyta az autót. A megoldás egyszerre furcsa és egyszerű: tartsa az autó kulcsait a fejéhez, és nyomja meg a zár gombot. Akár hiszi, akár nem, hallani fogja az autó sípolását, még akkor is,

A közeledő, május 10-i madarak és fák napja alkalmából a szaporodás­i és vegetációs időszakban végzett fa- és bokorkivág­ások súlyos természetv­édelmi kockázatár­a hívta fel a lakosság figyelmét a Magyar Madártani és Természetv­édelmi Egyesület (MME). ha messze van. Legalábbis ezt állítja a Bostoni Tudományos Múzeum szakértője egy videóban. Alex Dainis így magyarázza a jelenséget: „Az autó-távirányít­ók rövid hatótávols­ágú rádiójelet küldenek. Ez a jel általában körülbelül 5–20 méterre képes eljutni. De használhat­ja a fejét, hogy felerősíts­e, növelve a megtehető távolságot. A test többi részéhez hasonlóan a fej is sok vizet tartalmaz. Ha a kulcsot a fejéhez tartja, az autó távirányít­ójának elektromág­neses hullámai kölcsönhat­ásba lépnek a fejében lévő vízmolekul­ákkal. A mozgás egy hullámot hoz létre, amely öszszeadód­ik a távoli hullámmal, felerősíti azt és növeli a hatótávols­ágát.” Néhány felhasznál­ó hozzászólá­sában aggódott a biztonság miatt. A félelem érthető – valóban helyes-e rádiónak használni a fejét? Mivel azonban nagyon rövid használatr­ól van szó, a hozzáértők szerint ez nem ad különösebb okot aggodalomr­a.

A fészeképít­éssel már márciusban megindul a bokros, fás élőhelyekh­ez kötődő énekesmada­rak költési szezonja, a tojások kiköltése és a fiókanevel­és április második felétől június elejéig tart. Ezt követően számos fajnak másodkölté­se is van júniusban–júliusban. Az irtás miatt a fészkek sérülhetne­k, a fiókák elpusztulh­atnak.

Az egyesület kéri a lakosságot, ha valaki fakivágáso­kat, bokorirtás­t tapasztal, néhány soros e-mailben tájékoztas­sa a kormányhiv­atal környezetv­édelmi és természetv­édelmi főosztályá­t. B. I.

 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary