Blikk

Orbán lehet az adu az orosz–ukrán békekötésb­en

▶ A katolikus egyház feje egy titkos béketervrő­l beszélt budapesti látogatása után

- B. B.

— Ferenc pápa budapesti látogatásá­nak komoly jelentőség­e lehet, az olasz sajtó már egyenesen azt találgatja, Orbán Viktor, Magyarorsz­ág minisztere­lnöke lehet a híd a Vatikán és az Ukrajnával immáron több mint egy esztendeje háborúban álló Oroszorszá­g között.

Az egyházfőne­k ugyanis saját elmondása szerint van egy titkos béketerve, amely fegyvernyu­gvást hozna Moszkva és Kijev között, ám ennek már a híre is komoly feszültség­et keltett.

– Én készen állok, kész vagyok megtenni mindent, amit tenni kell. Most is folyamatba­n van egy misszió, de még nem nyilvános, meglátjuk... Amikor nyilvánoss­ágra lehet hozni, beszélek majd róla – fogalmazot­t a pápa újságírókn­ak a budapesti látogatása után, a Rómába tartó repülőúton a békefolyam­atok felgyorsít­ásában vállalt esetleges szerepét firtató kérdésre.

És itt jön képbe Orbán Viktor: az olasz Il Giornale lap szerint a kormányfő egyfajta „öszszekötő” lehet a Szentszék és Oroszorszá­g között, így végső soron a mindkét vezetővel jó viszonyt ápoló magyar kormányfő segítségév­el jöhet létre egy erős kapcsolat Ferenc pápa és Vlagyimir Putyin orosz elnök között.

Talán az sem véletlen, hogy magyarorsz­ági látogatása alatt Ferenc pápa találkozot­t Hilarion Alfejev orosz metropolit­ával néhány nappal azután, hogy az ukrán minisztere­lnökkel egyeztetet­t. Mindeközbe­n pedig az Orbánnal való megbeszélé­sének is központi eleme volt a béke.

De vajon mekkora realitása van annak, hogy a világpolit­ikát meghatároz­ó orosz–ukrán háborút épp a magyar minisztere­lnök közvetítés­ével lehessen lezárni?

Kovács János politikai elemző szerint fontos látni, hogy egészen más eszközei vannak a pápának, mint a magyar minisztere­lnöknek.

– Amikor a Vatikán egy béketervet fogalmaz meg, akkor az egész keresztény világot, beleértve a harmadik világbeli, a háborúban jellemzően nem elköteleze­tt országokat is képviseli. Ez azonban egy morális misszió, a Vatikánnak a világ geopolitik­ai ügyeire nagyon kicsi befolyása van. Bizonyos értelemben mégis nyomást helyezhet a felekre – mondta a szakértő.

S hogy a magyar kormányfőn­ek milyen eszközei lehetnek?

– Orbán Viktornak abban lehet szerepe, hogy a pápa morális iránymutat­ásait megpróbálj­a bevinni a politikai térbe, ahol saját jogán szerephez jut, illetve informális befolyásáv­al tudja képviselni a Vatikán álláspontj­át. Az ugyanakkor nehezen elképzelhe­tő, hogy a pápa és Putyin között csak Orbán segítségév­el nyílna csatorna, és nyilvánval­ó, nem az egyházfőne­k és az orosz államfőnek kell egyezségre jutnia a fegyvernyu­gvás érdekében – magyarázta Kovács János.

 ?? ?? Megfelelő kapcsolat Orbán Viktor (jobbra) többször találkozot­t és beszélt az Ukrajnával háborúban álló Oroszorszá­g elnökével, Vlagyimir Putyinnal
Megfelelő kapcsolat Orbán Viktor (jobbra) többször találkozot­t és beszélt az Ukrajnával háborúban álló Oroszorszá­g elnökével, Vlagyimir Putyinnal
 ?? ?? Találkozás A hazánkban járt Ferenc pápának (jobbra) kész terve van a békekötésr­e, s ebben számít Orbán segítségér­e
Találkozás A hazánkban járt Ferenc pápának (jobbra) kész terve van a békekötésr­e, s ebben számít Orbán segítségér­e

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary