Blikk

Maszkban kell élnie

▶ A 25 ezer voltos áramütés után ő sem hitte volna, hogy fog még valaha sportolni

-

SÁROSPATAK — Alig egy évvel azután, hogy 25 ezer voltos áramütést szenvedett, már sportol, sőt a versenyzés­ről álmodik Csáky Soma. A tavaly április 4-i balesetben a 15 esztendős

Soma bajba jutott társát igyekezett megmenteni, amikor őt is áramütés érte. Barátja később meghalt, míg az ő testének több mint 50 százaléka súlyos égési sérüléseke­t szenvedett, egy hónapig volt élet és halál között.

Azonban az elmúlt egy évben rengeteget küzdött, hogy folytatni tudja életét, gyakorlati­lag mindent újra kellett tanulnia. Visszatért az iskolába, és már az év végi vizsgákra készül, miközben a sportolást újrakezdte. Az igazolt kenus a szövetségt­ől kapott egy parakenut, amivel vízre is szállt. A versenyzés­sel egyelőre várnia kell, súlyos sérülései miatt műtét előtt is áll, de már annak is nagyon örül, hogy újra sportolhat.

– A kenus karrierem sárkányhaj­óval kezdődött, édesapámma­l egy csapatban. Később kezdtem el kenuzni Sárospatak­on, komolyan vettem az edzéseket és már a versenysze­zonra készültünk, amikor megtörtént a balesetem. Mivel eltört a lábam, és eleinte nem tudtuk, hogy ez majd ekkora problémát fog okozni, eddig nem is agyaltunk azon, hogy belőlem parasporto­ló legyen – nyilatkozt­a a Blikknek Soma, akinek édesapja, Csáky László szintén kenusként kezdte sportkarri­erjét, ám az utóbbi években már hosszútávf­utóverseny­eken szerepel.

Az apuka szerint még nem ért a gyógyulás hosszú útjának végére Soma, de már az is nagy szó, hogy a sportolás is visszatért a mindennapj­aiba.

– Soma jelenleg is igazolt sportoló Sárospatak­on, de egyelőre ortopédiai probléma miatt térdelni nem tud. Azonban a szövetségt­ől már kapott egy parakenut, és el is kezdte a felkészülé­st. Ez hosszabb folyamat, egyelőre a versenyzés­sel

Küzdelem

A Blikk tavaly augusztusb­an írt már Soma elképesztő küzdelmérő­l várnia kell, de már hatalmas öröm, hogy egyáltalán edzeni elkezdhete­tt

– mondta lapunknak a büszke apuka, aki szerint június 24-én a versenyzés felé is nagy lépést tehet Soma, ekkor döntenek parasporto­lói besorolásá­ról.

Addig is azonban a fiatal srác töretlenül dolgozik, hogy élete minél több területe visszatérj­en a balesetet megelőző kerékvágás­ba.

– Jelenleg térdelni nem tudok a kenuban, de megpróbálo­m a maximumot kihozni a felsőteste­mből, és készülök a versenyekr­e heti több edzéssel. Ha nem is a tervezett módon, de végre visszatért­em a sporthoz,

és ugyan más a hajó meg a mozgás, mégis minden vízen töltött perc boldogságg­al tölt el. Talán a jövőben még fogok térdelni is a kenuban! – mondta Soma.

Rodrygo (jobbra) két góljával verte

a Real Madrid 2-1-re az Osasunát

 ?? ?? Dupla
Dupla
 ?? ?? Horváth Gábor
Horváth Gábor
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary