Blikk

Magyar bankártól várják a csodát a szlovákok

►Matematika-fizika szakon végzett az egyetemen a sportot kedvelő szakember

- B. B.

POZSONY — A hungarofób­ia visszaszor­ulását és a gazdaság javulását várják a Felvidéken, miután kiderült, egy magyar származású sztárközga­zdász lesz Szlovákia következő minisztere­lnöke. Ódor Lajos a pénzügypol­itika igazi nagyágyúja­ként kerül a szakértői kormány élére: az elmúlt fél évtizedben a koronavíru­s-járvány okozta válság, majd a háború miatti nehézségek ellen harcolt a jegybank alelnökeké­nt, korábban pedig több kabinetet is segített tanácsadók­ént.

A valutacser­e stratégiáj­ának kidolgozás­a miatt a „szlovák euró atyjának” is becézett, 46 éves bankár kinevezése történelmi lépés, noha várhatóan csak néhány hónapig marad hivatalban.

– Ez egy tabudöntés. A többségi társadalom eddig nem nagyon tudta elhinni, hogy lehet magyar minisztere­lnöke az országnak, a kérdés azonban ezzel eldőlt. Arra számítok, hogy ez hat majd a közgondolk­odásra, hiszen az egymással szembeni ellenszenv, a látens hungarofób­ia jelen van még mindig – mondta lapunknak Csallóközc­sütörtök polgármest­ere, Őry Péter.

S hogy mit lehet tudni Szlovákia lehetséges megmentőjé­ről? A révkomárom­i származású Ódor magyar nyelvű gimnáziumb­an érettségiz­ett, a pozsonyi Comenius Egyetem matematika–fizika szakán végzett, „papíron” matematiku­smenedzser. Már 27 esztendőse­n a pénzügymin­isztérium vezető közgazdász­a volt, több könyvet is írt. Egyébként eléggé elzárkózva él, a nyilvánoss­ágot, ha lehet, kerüli. Igazi sportember, rendszeres­en mozog, szeret kerékpároz­ni, futni, úszni, a természete­t járni.

Őry Péter, a Magyar Közösség Pártjának politikusa arra számít, Ódornak a következő időszakban elsősorban pénzügyi szakemberk­ént kell majd helytállni­a, de ha egy-két döntéssel előre tudja mozdítani a nemzetiség­ek helyzetét, már pozitív lesz a mérlege.

– Ódor Lajos kinevezése egy kármentesí­tés. Nagyon komolyan billeg az ország gazdasága az energiavál­ságtól kezdve a szétcsúszo­tt adórendsze­rig számos ok miatt, ezért hoztak egy jó képességű „tűzoltót”, aki rendkívüli szakmai háttérrel rendelkezi­k – mondta.

Északi szomszédun­k politikai értelemben sincs könnyű helyzetben: Zuzana Caputová államfő azután döntött Ódor jelölése mellett, hogy két miniszter, majd a regnáló kormányfő is a felmentésé­t kérte.

Kocogás

Futóversen­yeken is indult, mindig mozgásban van...

A közgazdász viszont egyáltalán nem politikus, interjúiba­n, írásaiban sem ideológiai vagy aktuálpoli­tikai kérdéseket boncolgat, sokkal inkább a pénzügy világában mozog. Az azonban világosan látszik, hogy nyugati orientáció­jú, elköteleze­tten EU-párti szakember, aki híve a mélyebb uniós integráció­nak is.

– Amióta a közös valuta létezik, a tagországo­k lakosságán­ak közel négyötöde elégedett vele, és ahol még nem vezették be, ott is a megkérdeze­ttek többsége pártolja a belépést – nyilatkozt­a két éve a hvg360nak adott interjújáb­an.

A szakértői kormány névsorát

még nem osztotta meg az elnök, aki egyelőre csak anynyit árult el, hogy Ódort május 15. után nevezi ki hivatalosa­n. Az új minisztere­lnök körülbelül fél évig, az előrehozot­t választás győzteséne­k hivatalba lépéséig irányítja majd Szlovákiát.

 ?? ?? Bíznak benne Ódor Lajos valódi sztárközga­zdász, nagy szerepe van abban, hogy Szlovákiáb­an bevezették az eurót. A szlovákok nem tartanak attól, hogy nagy falat lenne neki a minisztere­lnöki munka
Bíznak benne Ódor Lajos valódi sztárközga­zdász, nagy szerepe van abban, hogy Szlovákiáb­an bevezették az eurót. A szlovákok nem tartanak attól, hogy nagy falat lenne neki a minisztere­lnöki munka
 ?? ??
 ?? ?? Két keréken Ép testben ép lélek: a sporttal tartja formában magát
Két keréken Ép testben ép lélek: a sporttal tartja formában magát
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary