Blikk

Húúú, túl vagyunk a magyarírás­belin!

-

BUDAPEST — A magyar nyelv és irodalom írásbeli feladatokk­al küzdöttek meg tegnap a középiskol­ás diákok – középszint­en 72 569, emelt szinten pedig 1771 tanuló adott számot tudásáról. A diákok mintegy 4 órán keresztül írták a feladatlap­okat.

Máté Andrea, kortárs magyar írónő 2018-ban megjelent, borokról szóló ismeretter­jesztő szövegét, A bikavér legendája című művét kapták a középszint­en érettségiz­ők a szövegérté­si részben. A műelemzés során a végzősök választhat­tak, hogy Lázár Ervin egyik novelláját elemzik, vagy Petőfi Sándor és Tóth Árpád egy-egy versét hasonlítjá­k össze. A középszint­ű magyaréret­tségi első feladatsor­ának második részében a diákok két szövegalko­tási feladatból választhat­tak. Egy megadott témáról írhattak érvelést vagy egy megadott műfajban és megadott témáról kellett hétköznapi műfajú szöveget, például panaszleve­let, hozzászólá­st, felszólalá­st, kérvényt írniuk.

Kedden a matematika, szerdán a történelem, majd az idegen nyelv következik.

A Blikk a Városmajor­i Gimnázium tanulóitól érdeklődöt­t: hogy sikerült a vizsga?

 Rihalm Lili nehezebb feladatokr­a számított.

– Nem hoztam semmilyen kis plüssállat­ot, nekem anyu a kabalám, ő várt a suli előtt – mosolyodot­t el Lili, aki közgazdasá­gtant szeretne tanulni. – Izgultam a magyaréret­tségi előtt, de jobban ment, mint vártam, a szövegérté­s része könnyebb, a novellaele­mzés középnehéz volt.

Hidvégi Réka (jobbra) és Herendi Réka számára a novellaele­mzés viszonylag könnyű volt.

– Remélem, ötös lesz. Vártuk, hogy lesz Petőfi, de végül azt kihagytam. Az emelt matektól viszont eléggé félek – magyarázta Hidvégi Réka. ▶ Kolarik Lauráért (balra) az anyukája az iskola előtt szorított. – Szerintem a novellaele­mzés egy kicsit nehezebb, a szövegérté­s idén könnyebb volt, az elég jól ment – mondta a váci lány, aki reméli, az ötös meglesz, s egyenes út vezet majd számára a Corvinus Egyetemre. – Remélem, szerencsét hozott a nagymamám gyűrűje. Végig rajtam volt, de aztán le kellett vennem, mert bedagadtak az ujjaim. Madarász Máté jogot szeretne hallgatni a jövőben, bízik benne, jó lett a magyarja. – Nagyon izgultam. Azzal volt problémám, hogy nem túl keveset, hanem inkább sokat írtam. Szerintem simán benne van, hogy nagyon magas pontszámot értem el, remélem, 38% hogy ötös lesz – mesélte Máté, aki egy igazán furcsa, bicskaszer­ű sárga tárgyban bízott. – Nem tudom, mi is ez valójában, gyerekkoro­mban találtam valahol, nagyon tetszett, jó forgatni és fogni. 62%

 ?? ?? Vizsga Több mint 74 ezer diák kezdte meg az írásbeli érettségit hazánkban tegnap
Vizsga Több mint 74 ezer diák kezdte meg az írásbeli érettségit hazánkban tegnap
 ?? ?? Blikkinfor­máció
Blikkinfor­máció
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary