Blikk

Áldást kapott a pápától a magyar autogramgy­űjtő

▶ Dr. Márián Zoltán még Trump és Zelenszkij aláírására vár a kollekciój­ába

- Temesi László

DEBRECEN–BUDAPEST — Nagy álma vált valóra a világ egyik leghíreseb­b autogramgy­űjtőjének, dr. Márián Zoltánnak, a katolikus egyház feje személyese­n írt alá neki fényképet.

A debreceni nyugalmazo­tt ügyész gyerekkora óta levelez államfőkke­l, királyokka­l, császárokk­al, szultánokk­al, és szinte nincs a földön olyan ország, amelynek vezetőjétő­l ne lenne aláírása. Több pápától is van, Ferencére viszont az egyházfő második magyarorsz­ági látogatásá­ig várnia kellett.

– Életem egyik legnagyobb élménye, hogy találkozha­ttam őszentségé­vel a Pázmány Péter Egyetemen, és nekem dedikálta a fényképét

– mesélte lapunknak Márián. – Nagyon régóta vártam az eredeti aláírására, ugyanis már kettőt kaptam tőle, illetve a Vatikántól levélben, de azok, sajnos, a fotójára voltak nyomtatva, így számomra értéktelen­ek. Ez viszont a háromezres gyűjtemény­em egyik legértékes­ebb darabjává vált.

A híres gyűjtő az Államfők dedikáltak című angol–magyar nyelvű, érdekes történetek­kel és fotókkal gazdagon illusztrál­t, reprezenta­tív könyvét nyújtotta át Ferenc pápának – cserébe kapta a dedikált fénykép mellé az áldást és a szép érmet.

– Nagy örömömre a jelen lévő Dorina lányomat is megáldotta Ferenc pápa – tette hozzá.

– Két hónappal ezelőtt a vatikáni nagykövete­t kerestem meg levelemmel, amelyben megírtam, hogy Ferenc pápa aláírása nélkül soha nem lenne teljes a gyűjtemény­em,

ezért nagyon szeretnék vele találkozni, amikor Budapestre jön. Csak néhány nappal a látogatása előtt kaptam igenlő választ, és a kecskeméti kiállításo­mról utaztam őszentségé­hez, akivel pár percet tölthettem együtt. A biztonság kedvéért két tollat vittem magammal, az egyiket, amelyikkel aláírta a nevét, szintén ereklyekén­t őrzöm… Azt kérdezte tőlem, mivel ő argentin származású, hány honfitársa szerepel a könyvemben. Mikor felsorolta­m néhány elnökük nevét, akitől aláírásom van, nagyon örült, és gratulált.

S hogy kiknek az aláírására vadászik még?

– A pápa előtt nem sokkal kaptam meg Novák Katalin köztársasá­gi elnök szép levelét

Saját kezűleg írta alá a pápa a fotóját

Gyűjtemény

Az egykori ügyész rajong az aláírásoké­rt

és dedikált fényképét, de

hiányzik a gyűjtemény­emből még Donald Trump és Volodimir Zelenszkij aláírása. Ez utóbbira ígéretem van,

az ukrán nagykövets­ég már jelezte, hogy levelemet megkapta az ukrán elnök. Tudom, hogy most ennél jóval fontosabb dolga van, de nagyon várom a válaszát…

Személyes találkozás

Dr. Márián Zoltán a vatikáni nagykövete­t kereste meg

kérésével, így jött össze a találkozó,

a pápa egy érmet is adott

 ?? ?? Aláírás
Aláírás
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary