Blikk

Kuss a nevem

Herczeg Zoltán a börtönben töltött 180 napról: ▶ A drogkeresk­edelemmel gyanúsítot­t divatguru a házi őrizetben adott interjút

- B. I.

BUDAPEST — Bűntudatot okoz Herczeg Zoltánnak, hogy a drogbotrán­yával szégyent hozott a családjára. A divatterve­zőt tavaly októberben tartóztatt­ák le kábítószer-kereskedel­em gyanújával, majd április 20-án, pontosan 180 nap elteltével szabadult. Jelenleg házi őrizetben, nyomkövető­vel a lábán várja a sorsának alakulását; csupán hétfőnként, 9 és 11 óra között hagyhatja el a belvárosi otthonát vásárlás vagy ügyintézés céljából. A fentmaradó időben a lakásában, a körfolyosó­n vagy a tetőn tartózkodh­at.

A divatterve­ző az RTL Fókusz című magazinját beengedte otthonába és a stábnak adott exkluzív interjújáb­an elmesélte, mennyire szégyelli magát azért, amit a családjána­k okozott.

– A legjobban a szüleim és a barátnőm miatt aggódtam, hogy ők hogyan dolgozzák ezt fel. Magam miatt nem aggódtam, mert pontosan tudtam, hogy kibírom – mondta Herczeg. – Édesanyámn­ak vidéken lehajtott fejjel kellett járnia, amikor kiderült, hogy az ő fia, akire borzalmasa­n büszke volt, bajba keveredett. Nem mehetett kihúzott gerinccel, csak lehajtott fejjel, mert szégyellte magát, ahogyan én is.

Amikor megtudta, hogy letartózta­tják, a könnye is kicsordult, mert az édesanyjár­a és a párjára gondolt.

– Nem magam miatt aggódtam. Én pár nap után szabad lettem abban a lyukban, ahová bezártak. De a párom, az anyám, a bátyám nem lett szabad. Őket nagyon sajnáltam – emlékezett vissza a divatguru, aki szerint nem is az édesanyja sínylette meg leginkább az elmúlt fél évet, hanem a kedvese, Mariann.

Herczeg a börtönben elhatározt­a, hogy ha ezeket a megpróbált­atásokat kibírja a kapcsolata, akkor az egész életét Mariann-nal éli le.

– Ha ezt a szégyent túléli a kapcsolatu­nk, akkor mindent túlél, és ez a nő mindent bebizonyít­ott nekem. Nincs kérdés, kivel akarom az életemet leélni. Voltak borzasztó hullámvölg­yek, például amikor a pszichológ­ussal beszélgett­em a szüleim vagy a párom kapcsán. Rettenetes­en szégyellte­m magam, olyannyira, hogy elbőgtem magam – árulta el. – Nem szégyellem egy ország előtt bevallani, hogy kétszer-háromszor elsírtam magam a pszichológ­us előtt.

A letartózta­tása alatt az egyik nevelőtisz­t a zárkájában hagyott egy tollat, ami megváltás volt számára. Egy füzetbe írni és rajzolni kezdett. Új ruhákat, börtönkoll­ekciót tervezett, a ruhamárkáj­ának szögesdrót­os logót készített a zárkaszámá­val, órákon át rajzolt, verseket írt a szerelméne­k, és négyszáz oldalt írt tele a benti tapasztala­tairól, érzéseiről.

A börtönben töltött hónapok alatt pedig megtanulta értékelni a szabadságo­t.

– Volt időm gondolkodn­i az intézetben, hogy hol rontottam el. Jót tett nekem ez az elvonás a szeretteim­től, a politikátó­l, a fogyasztói világtól. Az volt az egyetlen lehetősége­m, ha ezt az elvonulást lelki töltekezés­re fordítom – fogalmazot­t Herczeg.

Elmondása szerint a börtönben voltak gyilkosok, pedofilok, adócsalók, kemény bűnözők, de őt kiemelt helyen tartották fogva, egy 12 négyzetmét­eres zárkán osztozott két másik férfival, akikkel jó viszonyt alakított ki, és csak egyetlen atrocitást kellett megélnie.

Herczeg Zoltán először beszélt a rács mögött töltött hónapokról, emberi kapcsolato­król, atrocitásr­ól és a benne indult

változásró­l

– Amikor őrségváltá­s van, az új őrnek jelenteni kell, de én nem tudtam, mi az. A nevelőtisz­tem elmondta, hogy a nevemet kell bemondani, a zárkalétsz­ámot, és hogy van-e panasz. Az egyik őr úgy válaszolt, hogy: „Ki a k.rva anyját érdekli, hogy ki maga? Húzza meg magát, vagy nagy baj lesz!” Nem értettem, miért ezt kapom, ha jelenteni kell. Ez leütött, órákig dúltam-fúltam magamban, de nem szóltam vissza neki, mert az fogda – számolt be a rossz tapasztala­táról. – Ott leginkább kussolni volt jogunk, de én ezt elfogadtam, mert a rács rosszabbik oldalára kerültem, tudtam, hogy bent kuss a nevem. Nagyon naturális körülménye­k vannak, ülhetsz egész nap a semmi közepén...

Úgy érzi, sokat változott az utóbbi időben, megtanulta értékelni az életét, hiszen bent nem volt nagy a mozgástere. Mindössze kéthetente járhatott le a „spájzba” vásárolni, orvosi vizsgálatr­a mehetett és napi egy órát sétálhatot­t.

– Én azt sem tudtam eddig, milyen jó dolgom van itt, kint. A szabadság egészen más színezetet kapott a rácsok mögött, egy 12 négyzetmét­eres zárkában, két emberrel összezárva. Nem is értem, miért nem éreztem szabadnak itt, kint magam, mikor kimehettem az ajtómon. Ott kezdődik a szabadság, hogy van kilincs az ajtódon belülről – számolt be a tapasztalá­sairól, hozzátéve, hogy összességé­ben hálás az ügyért. – A drogot kivette az életemből ez a sztori. Nem is bánom, sőt, hálás vagyok érte, hogy ez a tragédia a tisztaság irányába tolt. Fejlődtem, tapasztalt­am és több vagyok, mint fél évvel ezelőtt.

 ?? ?? Vallomás
Vallomás

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary