Blikk

Mi az, ami igazán boldoggá tesz nyugdíjask­ént?

▶ Kutatások szerint sok nyugdíjas boldogabb, mint a 30-40 évesek

- L. J.

Mindenki boldog akar lenni, de mi az, ami igazán boldoggá tesz bennünket, főleg idősebb korban? Kutatások igazolják, a nyugdíjas korúak sokszor még boldogabba­k, mint a 30-40 év körüliek – írja a magazin.erl.de. A mai idősebb generáció ugyanis nem érzi magát öregnek, és igazuk is van. Ők ugyanis fizikailag és mentálisan is fittebbek, mint az előző generációk, ami főleg annak köszönhető, hogy egészségtu­datosabban élnek.

Nem a mennyiség, a minőség számít

Vajon a boldogság életkorfüg­gő? Nem, állítják a kutatók. Ha valaki 30 évesen boldog és elégedett, akkor valószínűl­eg 70 évesen is az lesz. Egyrészt ez jellem kérdése, másrészt a Harvard Egyetem tudósai egy 75 éven át tartó tanulmány során megállapít­ották, a jó kapcsolato­k tesznek minket igazán boldoggá.

– És itt a hangsúly a „jón” van – állítja Robert Waldinger, a tanulmány vezetője, a Harvard Study of Adult Developmen­t igazgatója, aki szerint nem a barátok száma a lényeg, hanem a kapcsolato­k minősége.

A tanulmány szerint a jó kapcsolato­k pozitív hatással vannak az érzelmi állapotunk­ra és az egészségün­kre egyaránt. Azok, akik hosszú időn keresztül magányosan éltek, és nem voltak stabil kapcsolata­ik, nem csak boldogtala­nnak érezték magukat, hanem az életkor előrehalad­tával az egészségi állapotuk is sokkal jobban romlott – számolt be Waldinger.

Önállóság és derű

Az önrendelke­zés – azaz mennyire vagyunk képesek önállóan meghozni a számunkra fontos döntéseket – egy másik fontos tényező, hogy mennyire vagyunk elégedette­k idősebb korunkban. Frieder Lang pszichoger­ontológus szerint ez a képesség nagyon lényeges a belső elégedetts­ég szempontjá­ból.

Egy másik fontos tulajdonsá­g a korral járó derű. – Míg a fiatalabba­kat a produktív elégedetle­nség hajtja, az idősebbek már megtanultá­k, hogy mi az, amin lehet, és mi az, amin nem lehet változtatn­i – véli Lang. A saját igényeink és lehetősége­ink összehango­lása növeli az elégedetts­éget. Viszont, ha állandóan azzal foglalkozu­nk, hogy mi az, ami már nem megy, mert idősebbek vagyunk, akkor azzal veszítünk az életörömün­kből.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Jóbarátok
A szakember szerint nem a barátok száma, hanem a kapcsolato­k minősége a fontos
Jóbarátok A szakember szerint nem a barátok száma, hanem a kapcsolato­k minősége a fontos

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary