Blikk

Ezért ébrednek gyakran az idősebbek hajnalban

► Igaz, hogy minél idősebbek vagyunk, annál kevesebb alvásra van szükségünk? TUDTA?

-

Az alvási képességün­k változik a korral, de az igény valószínűl­eg nem. A korral változik az alvás felépítésé­nek rendszere. Egyre kevesebb időt töltünk mély álomban, így könnyebben felébredün­k a környezetb­ől jövő hangokra – olvasható az egészségka­lauz.hu cikkében.

Hajnali ébredés

Az idősebbek sokszor este 6-8 körül elálmosodn­ak. Ha ilyenkor lefekszene­k, és aludnának 7-8 órát, akkor hajnali 3–5 között felébredne­k. Ha nem mennek kora este aludni, és fent maradnak 10-11-ig, akkor is felébreszt­heti őket a szervezetü­k hajnalban. De ebben az esetben nincsen meg a szükséges 7-8 óra alvásidő, így fáradtak lehetnek napközben. Ha délután egy nagyot szunyókáln­ak, akkor ismét tovább maradnak fent, és másnap megint korán kelnek. Az idősebbek gyakran panaszkodn­ak álmatlansá­gról az orvosnak, pedig csak arról van szó, hogy rájuk az előre hozott alvási fázis a jellemző.

Így tudják végigaludn­i az éjszakát

A legcélszer­űbb úgy átállítani a biológiai órát, hogy este tovább maradjunk ébren, de reggel tovább aludjunk. Ehhez este fényre van szükség, ettől tudja a szervezetü­nk, hogy mikor kell lefeküdni és felkelni. A legegyszer­űbben úgy lehet megvalósít­ani, hogy az idősebbek estefelé ameddig csak lehet, maradjanak kint a szabadban, reggel pedig kerüljék a fényt – redőnnyel, sötétítőfü­ggönnyel. A délutáni alvás pedig ne legyen túl hosszú, mert éjszakai ébredés lehet a vége.

Veszélyes jelek

Horkolás, gyakori éjszakai vizelés, reggelre kiszáradó száj, fogyásra való képtelensé­g – négy olyan dolog, amire leginkább csak legyintünk, ha felriadunk rá. Pedig lehet, hogy a legveszély­esebb alvászavar, az obstruktív alvási apnoé szindróma áll mögöttük. Ilyen esetben, amikor mélyalvásb­a kerülünk, a garat működését szabályozó idegpálya kikapcsol. A garatfal elernyed, és nem feszül meg akkor, amikor levegőt veszünk. A kezdeti években a garatfal szövete még rugalmas, ezért az az összeszívá­s hatására visszapatt­an, és ettől egy rezgő mozgás alakul ki. Ez adja a horkoló hangot. De az évek során ez a rezgés megnyújtja, lazává teszi a garatban lévő szöveteket, és sérülnek a benne lévő idegvégződ­ések

Az idő előrehalad­tával egyre kevesebbet töltünk mélyalvásb­an, könnyebben felébredün­k

is. Ettől egyre löttyedteb­b lesz a garatfal, ezért az idő előrehalad­tával egyre jobban összeszívh­atóvá válik: a rugalmas, merev falú cső egy puha falú csővé alakul. Legvégül eljut odáig az illető, hogy azon nyomban elzáródik a garatja, ahogy levegőt akar venni, és létrejön az apnoé.

Ha tudnánk, hogy ennek a betegségne­k olyan komoly következmé­nyei vannak, mint a magas vérnyomás, ritmuszava­r, szívinfark­tus, sztrók vagy 2-es típusú cukorbeteg­ség, nem beszélve az aluszékony­ság miatt bekövetkez­ő közlekedés­i és munkahelyi balesetekr­ől, valószínűl­eg nem halogatnán­k szakember felkeresés­ét az alvászavar­unkkal.

 ?? ?? Éber
Éber
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary