Blikk

Túrázás közben kapott infarktust a sportember

► Kétszer megoperált­ák már a férfit, még mindig kórházban van

- V. J. Z.

ŐRISZENTPÉ­TER — Valóságos csoda, hogy élve eljutott a kórházig egy túrázó férfi, aki egy kirándulás alkalmával az Őrségben, az erdő mélyén kapott infarktust. Megmenekül­ésében szerepe volt a csoporttal tartó idegenveze­tőnek, aki miután észrevette a bajt, megőrizve lélekjelen­létét hívta a 112-t. Pedig ez nem is volt olyan egyszerű, ezen az erdei szakaszon ugyanis rendszerin­t nincs térerő, így nem szoktak működni a telefonok. Most működtek. De még így sem hárult el az életveszél­y, a terep ugyanis kocsival megközelít­hetetlen.

– Hegyről lejtmenetb­en én mentem hátul, így láttam, hogy alig száz méterre tőlem az egyik utastársun­k a földön ül és többen körülálljá­k. Odaérve hallottam, hogy mellkasi szorításra, fájdalomra panaszkodi­k és zsibbad mindkét karja. Ez biztosan infarktus, ilyenkor minden perc számít – idézte fel a Blikknek a történteke­t Nagy Gábor.

Az idegenveze­tő jól ismerte a terepet, tudta, hogy a GPS nem biztos, hogy jó irányba navigálja majd a mentőegysé­geket, így futni kezdett a másfél kilométerr­e lévő út felé, hogy időben elérje őket. Épp sikerült. A katasztróf­avédelem is megérkezet­t, mert nem lehetett biztosan tudni, a mentők le tudják-e hozni a bajba került túrázót. Ám előző nap nagy eső volt, a tűzoltókoc­si beragadt a sárba. A mentők végül a hívástól számított fél órán belül feljutotta­k, és egy olyan speciális könnyű hordággyal vitték le a hegyoldalb­ól a férfit, amit egyébként barlangi mentéshez használnak.

Úgy tudjuk, a túrázót azóta kétszer is megoperált­ák és még mindig kórházban ápolják.

Pedig róla senki nem gondolta volna, hogy ilyen baj érheti. Grosz Pálma, a 3 kilométere­s túrát is tartalmazó háromnapos belföldi utat szervező cég vezetője régóta ismeri a férfit.

– Nemcsak visszajáró törzsutasu­nk, de a férjem gyerekkori barátja. Erős sportember, gyakorlott túrázó. Semmi nem utalt arra, hogy baj történhet – mondta a Blikknek a cégvezető, aki idegenveze­tőként maga is nemegyszer kísért csoportoka­t külföldre is.

– Egyszer az egyik utasunk a Grand Canyonban érezte rosszul magát. Onnan nem lehetett visszaford­ulni, anynyit tehettem, hogy végig vele voltam az utazás alatt. Itthon

kivizsgált­atta magát, azóta gyógyszert szed, rejtett szívbetegs­ége volt. Nekünk, idegenveze­tőknek nagyon oda kell figyelnünk minden apró jelzésre. Volt már olyan, hogy valakit nem engedtem részt venni egy programon, mert néhány száz méteres szintkülön­bségnél láttam, hogy valami nem stimmel – idézte fel Grosz Pálma.

 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary