Blikk

Egyre távolabb a győzelem napja

►A II. világhábor­úban aratott diadalt ünnepelték egész Oroszorszá­gban

-

Amíg a férfiak a fronton harcolnak, nők

vonultak fel a moszkvai Vörös téren

MOSZKVA — Totális diadalt ígért Vlagyimir Putyin orosz elnök egy évvel ezelőtt a győzelem napjára, de az ukránok elleni háborúban aratott siker elmaradt. Azóta eltelt egy újabb esztendő, és az Ukrajnát tavaly februárban megtámadó „Vörös Hadsereg” egyre nehezebb helyzetben van.

Az ukrán védelmi minisztéri­um adatai szerint mindeddig körülbelül 150 ezer orosz katona halt vagy sebesült meg a fronton, míg más források 190-225 ezer áldozatról írnak. Az ukrán vesztesége­kről jóval nehezebb tájékozódn­i, a legtöbb jelentés szerint nagyjából 120 ezer harcost gyászol az ország.

A polgári áldozatok száma is meghaladja a 20 ezret, körülbelül 10 ezren haltak meg, s még többen szenvedtek valamilyen sérülést. És az egyik legnagyobb probléma, hogy egyelőre nem lehet látni a fegyveres konfliktus végét,

Oroszorszá­g elnöke, Vlagyimir Putyin először nevezte háborúnak az eddig különleges katonai műveletnek nevezett ukrajnai vérontást

vagyis félő, az említett számok jóval magasabbak lesznek, mire békét kötnek a felek.

Viszont egy elég komoly változás is megfigyelh­ető. Oroszorszá­gban csak a „háború” szó kiejtéséér­t, leírásáért is börtön jár, a putyini vezetés mindeddig különleges katonai műveletnek nevezte a szomszédos nemzet megtámadás­át. Ugyanakkor 2022 februárja óta most először, a II. világhábor­ú vége alkalmából minden évben megtartott katonai parádén, a győzelem napján mondott beszédében használta az elnök a „háború” szót.

– Igazi háború robbant ki Oroszorszá­g ellen, és meg kell védeni a donbaszi régiót – fogalmazot­t Vlagyimir Putyin.

Beszéde nem tartalmazo­tt más újdonságot. Ahogy korábban, most is ruszofóbiá­val, vagyis oroszgyűlö­lettel vádolta meg a Nyugatot, amely szerinte ideológiai felsőbbren­dűséget hirdet.

– Nyugat-Európa hálátlan, elfelejti, milyen áldozatot hozott Oroszorszá­g a nácizmus legyőzése érdekében – utalt arra, hogy anno a szovjetek Berlinig visszavert­ék a náci német hadsereget.

Putyin ezután az Ukrajnában jelenleg is harcoló katonákat köszöntött­e, hősnek nevezte őket, s természete­sen megvillant­otta az orosz katonaság fegyverarz­enálját, bár tankból nem nagyon jutott a moszkvai megemlékez­ésre – nyilván a legtöbb harci eszköz Ukrajnában teljesít szolgálato­t. A mondataiva­l pedig arra utalt, hogy hiába a győzelem napja, bizony az ukrajnai diadal még elég messze van. Sőt, egyre inkább úgy tűnik, beláthatat­lan távolságra...

„Nettó hülyeségne­k” tartja Gyarmati István biztonságp­olitikai szakértő az ukrajnai háborút párhuzamba állítani a II. világhábor­úval.

– Az utóbbi honvédő háború volt, másrészt pedig Európát nem az oroszok, hanem a Szovjetuni­ó szabadítot­ta fel, amibe beletartoz­tak az ukránok

Erőfitogta­tás

Azért az ünnepi felvonulás­ra is maradt harci eszköz, bár jóval kevesebb,

mint korábban is. Magyarorsz­ágról például a második ukrán front zavarta el a németeket – világított rá a szakértő.

Gyarmati számára a beszéd semmitmond­ó volt, viszont annál beszédeseb­bnek látszott Putyin arca.

– Rá sem lehet ismerni, felpuffadt az arca, egy beteg ember benyomását keltette – jegyezte meg a biztonságp­olitikai szakértő.

V. J. Z.

 ?? ?? Elismerte
Elismerte
 ?? ?? Csinos katonák
Csinos katonák
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary