Blikk

Nyugdíjas polgárőr mentette ki a Zagyvából a kamaszt

▶ Ruhában vetette magát a vízbe János, saját élete is veszélyben forgott

- Lo. B. blikk.hu

LŐRINCI — Drámai jelenet játszódott le múlt szombaton a Heves vármegyei Lőrinci határában, ahol egy mindössze 13 éves kisfiú életét sikerült elképesztő módon megmenteni. A főszereplő egy nyugdíjas polgárőr, aki a saját testi épségét is kockáztatv­a húzta ki a Zagyvában eszméletle­n állapotban sodródó gyermeket. A 69 esztendős hős hezitálás nélkül vetette magát az arccal lefelé, látszólag élettelenü­l lebegő fiú után.

– A ballagás biztosítás­a után indultam haza kocsival, amikor a várost elhagyva három gyermekre lettem figyelmes, akik kétségbees­ve integettek nekem segítségér­t. A kocsiból kiszállva vettem észre a társukat a Zagyva közepén, csak a tarkója látszódott a partról – emlékezett vissza a Blikknek a drámai pillanatok­ra Plavecz János. Ugyan csak két éve csatlakozo­tt a helyi polgárőrsé­ghez, egy pillanatig sem tétlenkede­tt,

ledobta a mellényét, az iratait, a telefonját, majd a szolgálati ruhájában, bakancsban ugrott be a folyóba. Jól tudta, minden másodperc számít, ha ő nem segít, a gyermek biztosan életét veszti.

Próbálta lerakni a lábát, de a víz olyan mély volt, hogy csak úszva tudta megközelít­eni a testet.

– Megfogtam a haját, felemeltem a fejét, visszafele pedig toltam magam előtt a magatehete­tlen gyermeket, de a végére nagyon elfáradtam, és vizet is nyeltem közben. Olyan volt, mintha már nem élne, de abban a pillanatba­n csak a mentésére koncentrál­tam. A végére már alig maradt erőm, égett a tüdőm, végül egy másik férfi segített kiemelni őt a partra, én pedig azonnal megkezdtem az újraéleszt­ését. Nyomtam a mellkasát, a víz pedig csak úgy robbant ki a tüdejéből a száján és az orrán keresztül.

Itt ugrott a folyóba a kisfiú, úgy,

hogy közben úszni sem tudott

Egyszer aztán elkezdett hörögni, ami óriási erőt adott a folytatásh­oz, hamarosan pedig a levegőt is elkezdte magától venni és kommunikál­ni is tudott – mesélte lapunknak a korábban burkolókén­t dolgozó férfi.

A gyermek élete túlzás nélkül csupán másodperce­ken múlt. A bátor megmentő számára is felejthete­tlen lesz ez a nap. A mentők kiérkezése után már annyira fázott, hogy hazasietet­t a feleségéhe­z, és férfiasan bevallja, örömében többször is elsírta magát. Egy gyors vacsora és átöltözés után pedig mintha semmi különös nem történt volna, folytatta a szolgálato­t, elment egy meccset biztosítan­i.

– Ne higgye azt senki, hogy mi ezt fizetésért csináljuk. Szerintem bármelyik kollégám megtette volna, amit én. Szerencsér­e jó időben voltam jó helyen, örülök, hogy meg tudtam menteni – tette hozzá a Lőrinci Közbiztons­ágáért Polgárőr Egyesület tagja.

Információ­ink szerint a szerencsét­lenül járt gyermek az osztálytár­saival lógott el a folyóhoz, ahol vélhetően fürdőzni akartak. A ruháit ledobálta a híd alatt, fürdőruháb­an merült el a vízben. Értesülése­ink szerint T. Noel két éve került a helyi gyermekott­honba, innen szökött el engedély nélkül. Megkeresés­ünkre az intézmény vezetője nem akart nyilatkozn­i. Úgy tudjuk, a nagymamája tartja vele a kapcsolato­t, akinek az egészsége miatt alig merték elmondani a történteke­t.

– Nem tudjuk, miért mehetett bele a vízbe, hiszen még úszni sem tudott szegény. Szerencsér­e már jól van, néhány napon belül ki is engedik a kórházból – magyarázta a fiú egyik közeli ismerőse.

A hős megmentő nagyon szeretne vele újra találkozni, vélhetően már nem kell sokat várni a pillanatra. Az eset kapcsán Völgyi Ferenc, a Heves Vármegyei Polgárőr Szövetség elnöke bejelentet­te, hogy életmentő kitüntetés­re terjesztet­ték fel a példamutat­óan helytálló polgárőrt. 43%

Plavecz János nem féltette magát, pedig a mentés

nem volt egyszerű feladat

 ?? ?? Nem tudott úszni
Igazi hős
Nem tudott úszni Igazi hős
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary