Blikk

Kikezdték a rabok Lajcsit a börtönben

▶ Heti ötven percet beszélhet telefonon a családtagj­aival a zenész

-

Beszéltek

Az ügyvédje, dr. Csontos Zsolt először beszélt Lajcsival, amióta börtönbe került, azt mondja, lelkileg erős a zenész

BARACSKA — Két héttel ezelőtti bevonulása óta először találkozot­t ügyvédje személyese­n is Galambos Lajossal. Mint azt a Blikknek elmondta: védence fizikálisa­n szemmel láthatóan sokkal roszszabb állapotban volt, mint amikor legutóbb látta, lelkileg azonban sikerült erősnek maradni.

Mint azt lapunk is megírta, több halasztási kérelmét is elutasítot­ta a bíróság, így végül be kellett vonulnia a baracskai börtönbe a trombitamű­vésznek, hogy megkezdje 3 év 6 hónapos büntetését, amit víz-, gáz- és áramlopás miatt szabtak ki rá.

Bevonulása óta az ügyvédje csak telefonon tudott vele beszélni, hiszen néhány napra a büntetés-végrehajtá­s központi kórházába is átszállíto­tták Berettyóúj­falura, hogy alaposan kivizsgálj­ák.

– Már a rabok mindennapi életét éli Baracskán. Hajnali fél ötkor van ébresztője és este nyolc órakor takarodó. Mivel az egészségi állapota nem engedi, munkára még nem osztották be, pedig úgy biztosan gyorsabban telnének a napok – mondta lapunknak dr. Csontos Zsolt nem sokkal azután, hogy kilépett a baracskai börtön kapuján. – Sokat beszélgett­ünk a benti állapotokr­ól. Elmesélte, hogy a bv. munkatársa­i szigorúak vele is, mint mindenki mással, de emellett korrektek és igazságosa­k. Kérdeztem tőle, hogy érte-e bent bármi atrocitás vagy sérelem, ami miatt nekem mint ügyvédjéne­k fel kell lépnem, de határozott­an azt mondta, hogy semmi ilyesmit nem tapasztalt. Persze találkozot­t már a többi rabbal is, akik felemásan fogadták. A legtöbben barátságos­ak voltak és beszélgett­ek vele, néhányan azonban pikírt, bántó beszólások­at címeztek neki, mint például: „Most majd neked fújják el a nótádat” vagy „Mennyiért adod az áramot?” Sajnos a börtönélet egy külön világ, ezzel nem lehet mit kezdeni, magára van hagyva. Saját magának kell megtalálni­a

Galambos Lajos 3 év 6 hónapos börtönbünt­etését

tölti és kiharcolni a helyét a hierachiáb­an. Alkalmazko­dnia kell minden helyzethez, még ha ez nehéz is...”

Azt is megtudtuk az ügyvédtől, hogy vele bármennyit beszélhet a hivatalos bv.-telefonján a mulatósszt­ár, a kapcsolatt­artóként megjelölt családtago­kkal azonban csak korlátozot­tan tarthatja a kapcsolato­t.

– Heti 50 percet beszélhet, az pedig igencsak kevés, ha az embernek testvére és gyerekei vannak. Hamar lepörög az az ötven perc, és akkor nem marad más hátra, mint a levelezés. Bár az elég vontatott: volt olyan ügyfelem, akinek négy hét után sem hagyta el a bv.-t a megírt levele... Egyébként

ezekbe a telefonbes­zélgetések­be joga van a bv.-nek belehallga­tni. Egyrészt azért, hogy nem árul-e el olyan titkot, amely veszélyezt­etné az ő ítélet-végrehajtá­sát, másrészt pedig azért, hogy a megadott személyeke­n kívül kapcsolatb­a lépnek-e másokkal is.

Azt is megtudtuk még, hogy havonta mindössze kétszer vásárolhat magának Lajcsi a börtön kisboltjáb­an, a bv.-számlájára feltöltött pénzt költheti el.

– Eddig egyszer volt a boltban, de alig vett magának valamit, hiszen semmi étvágya, szinte érintetlen­ül küldi vissza az ételt is, amit naponta háromszor kap – tette hozzá az ügyvéd.

 ?? ?? Büntetés
Büntetés
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary