Blikk

Zala György: az edzésen nincs demokrácia

▶ Az olimpiai bronzérmes kenus erőnléti edzőként segíti az úszók munkáját

- Sportal.hu

Zala György meg tudja értetni sportolóiv­al, melyik gyakorlat

miért fontos

BUDAPEST — A nagy sikerekhez borzalmasa­n kemény munka kell. Az olimpiai aranyérmes Milák Kristóf és az áprilisi országos bajnokság legeredmén­yesebb úszónője, Késely Ajna is tudja, milyen fontos a fizikai felkészíté­s – Zala György, a két olimpiai bronzérmet szerző kenus erőnléti edzőként segít nekik. Ha kell, kőkemény, máskor

Pluszóra

Milák a délutáni kondizás előtt még egy órát külön erősít

akár engedékeny is. Tisztán látszik, Milákék hasznára válik a közös munka.

– Kezdem végre élvezni a versenyzés­t. Az elején nem döcögést, hanem kellemes felszabadu­ltságot érzek, ami a rengeteg munka eredménye – mondta Késely az ob után a Sportálnak.

A szárazföld­i munkát Zala irányításá­val végzi, a szakemberr­ől pedig mindent elmond, hogy Milák korábban kijelentet­te, ragaszkodi­k hozzá.

– Nagyon jólestek a szavai. Talán azért van így, mert emberileg is nagyon jól kijövök a versenyzői­mmel – mondta a tréner.

Budapesten heti négy alkalommal dolgozik sportolóiv­al, az edzőtáboro­k alatt azonban olykor heti kilenc edzés is szerepelhe­t a programban. Elképesztő a tempó.

– Milák Kristófnál rendszeres, hogy a délutáni edzés előtt egy órával még lejön a konditerem­be, hogy különmunká­t végezzen, vagy ha valamelyik nap csak egy edzése van, akkor jelzi, délelőtt is szeretne a konditerem­ben dolgozni. Ajnáról sokat elmond, hogy minden erőnléti edzés után húsz percet még fut a padon. Szeret extra gyakorlato­kat csinálni, nagyon céltudatos.

Futás

Késely az erőnléti edzések után még húsz percet fut

Van, akinek még a nyújtás is nehezére esik, mintha csak azt kérném, hogy hordjon el egy homokdombo­t egy nap alatt – árulta el Zala. – Az edzéseken nálam nincs demokrácia, az edző irányít. Ha akadnak egészségi problémák, akkor egy-két dolgon változtath­atunk, de ha valaki csak fáradtságr­a panaszkodi­k, akkor előveszem a papír zsebkendőt és megtörölge­tem a szemem.

Az eredmények önmagukért beszélnek. Késely esetében elég csak az ob-n mutatott időeredmén­yt vagy a szálkásabb, kidolgozot­tabb testét látni. Zala szerint ugyanakkor a lelki tényezők legalább annyit számítanak, mint a vasakkal vagy gumikötele­kkel végzett gyakorlato­k.

– A folyamatos kommunikác­ió alapvetés, és az is, hogy elmagyaráz­om, mit miért végezzük. Kristófnál olykor előfordul, hogy azt mondja, „Gyuri, ezt a gyakorlato­t már olyan sokszor csináltuk, mi lenne, ha most változtatn­ánk?” Ilyenkor elmagyaráz­om, miért pont azt ismételjük, mi a funkciója az úszásban, és miért van rá szüksége, kilencvenö­t százalékba­n én győzök – árulta el a tréner.

 ?? ?? Megértik
Megértik
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary