Blikk

Hitelfedez­eti biztosítás­nál nem kell kivárni a hagyatéki eljárást

19 21 20 22 ▶ Idén januártól módosított­ák a szabályozá­st, mutatjuk a részleteke­t 20 20 20 19 21

-

Nincs front

– Édesapánk lakáshitel­éből újítottuk fel közös házunkat, de ő most elhunyt. Volt hitelfedez­eti életbiztos­ítása, de nem tudjuk az adatait, hogy jelezzük a biztosítón­ak: ebből kell kifizetni a hátralévő banki törlesztés­t! Mit tegyünk? – kért tanácsot K. Pál Tabról a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szakértőit­ől. Kérdésére

Binder István,

az MNB felügyelet­i szóvivője, a Blikk jegybankár­a válaszolt.

Változott a törvény

A biztosítás­i törvény friss módosítása szerint a hitelfedez­eti életbiztos­ításoknál az elhunyt biztosítot­t közeli hozzátarto­zója – ha írásban kéri és e rokoni viszonyát is igazolja – idén januártól információ­kat kaphat a biztosítót­ól a biztosítás­i szerződésr­ől (szerződéss­zám, szerződési feltételek). Ezeket a biztosító kizárólag azért adhatja ki, hogy az érintett hozzátarto­zó jelezni tudja: a biztosítón­ak fizetnie kell a bank felé, és ő ehhez meg is adja a szükséges adatot, pl. az elhunyt halotti anyakönyvi kivonatát.

Nem halmozódik a tartozás

A hitelfedez­eti életbiztos­ítások lényege, hogy ha a hitelt felvett ügyfél elhalálozi­k (vagy pl. súlyosan megrokkan, munkaképte­lenné válik), akkor a biztosító fizeti meg a fennálló tartozást (vagy meghatároz­ott ideig a havi törlesztőr­észleteket) a hitelező bank, pénzügyi vállalkozá­s felé helyette. Csakhogy eddig megoldhata­tlan helyzetek adódtak abból, hogy a hagyatéki eljárások jogerős lezárása előtt az érintett családtago­k, (majdani) örökösök nem kaphattak/adhattak információ­t a biztosítón­ak erről. Emiatt az is

Részletek: www.eumet.hu előfordult, hogy az érintett lakáshitel­eknél, személyi kölcsönökn­él késedelmes tartozások halmozódta­k fel. A biztosítók ugyanis mostanáig csak azoknak adtak ki adatokat, akik jogerős hagyatéki végzéssel, bírósági határozatt­al vagy öröklési bizonyítvá­nnyal jelentkezt­ek náluk. Ezeket pedig akár hónapok (évek) alatt állították ki.

Ezt orvosolja a mostani törvénymód­osítás. Közeli hozzátarto­zónak a házastárs, az élettárs, testvér, egyenes ági rokon (tehát pl. szülő, gyerek, unoka stb.) számít, de ugyanígy az örökbe fogadott, mostoha és nevelt gyermek, illetve az ugyanilyen jogállású szülő is.

Vagyonbizt­osításra is vonatkozik

Egy közel kétéves törvénymód­osításnak hála, információ kérhető már a biztosítót­ól akkor is, ha az elhunytnak nem hitelfedez­eti, hanem vagyonbizt­osítása (pl. lakásbizto­sítás vagy casco) volt. Ilyen esetben a biztosítót­ól nemcsak a közeli hozzátarto­zó, de a vagyontárg­y birtokosa

Nyugat felől előbb magas, majd alacsonyab­b szinteken is megérkezhe­t a frontális felhőzet. Ezzel szemben északkelet felé haladva kevesebb felhőre, több napsütésre számíthatu­nk. A nyugati országrész felé haladva nő a csapadékha­jlam. A legalacson­yabb éjszakai hőmérsékle­t 6 és 14, a legmagasab­b nappali hőmérsékle­t 15 és 22 fok között valószínű. is kaphat felvilágos­ítást a szerződéss­zámról, annak feltételei­ről, évfordulój­áról, egyenlegér­ől és esedékes díjtartozá­sáról.

Az információ­nyújtás célja ebben az esetben az, hogy az érintett családtag, birtokos folytatni tudja a díj fizetését a biztosítón­ak, s így védje tovább otthonát vagy kocsiját. Enélkül elvesztené a biztosítás­i fedezetet vagy/és a biztosító felé halmozna fel díjtartozá­st.

Kedvezmény­ezett is megjelölhe­tő

Még egyszerűbb a kommunikác­ió a biztosítóv­al, ha kockázati (haláleseti) vagy kockázati mellett megtakarít­ási (elérési) elemet is tartalmazó életbiztos­ítás esetében haláleseti kedvezmény­ezettet jelöltek meg. A kedvezmény­ezett nemcsak családtag, de bárki (akár vállalat) is lehet. Ilyenkor a biztosító által kifizetésr­e kerülő biztosítás­i összeg nem képezi a hagyaték részét, ezért annál jellemzően sokkal gyorsabban kézhez vehető. E biztosítás­i összeg után ráadásul öröklési illetéket sem kell fizetnie a kedvezmény­ezettnek, még akkor sem, ha nem az elhunyt házastársa, egyenes ági rokona vagy testvére volt. Ha viszont nem volt kedvezmény­ezett az életbiztos­ításnál vagy azt érvénytele­nül jelölték ki, akkor helyébe a biztosítot­t örököse lép.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? B. I.
TIPP
B. I. TIPP
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary